Šojgu: Odgovorit ćemo na korake NATO-a u blizini ruske granice

U politici Alijanse je dominantno predstavljanje Rusije kao najveće prijetnje po Zapad, kaže Sergej Šojgu (EPA)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će Moskva preduzeti mjere kako bi odgovorila na korake koje NATO preduzima u blizini ruske granice.

“Uvjeravam vas da ćemo preduzeti pravovremene mjere, koje ne moraju biti simetrične s koracima NATO-a”, rekao je on, prenosi agencija Tass.

Prema njegovim riječima, u politici Alijanse je dominantno predstavljanje Rusije kao najveće prijetnje po Zapad, po principu “vjerujem u ono što sam izmislio”, što znači da su izmislili rusku prijetnja kojom plaše sami sebe.

Šojgu je objasnio da u međuvremenu NATO preduzima praktične korake, kao što su razvijanje vojne infrastrukture u blizini granice s Rusijom, ili pojačana aktivnost Alijanse na Crnom i Baltičkom moru, prenosi Tanjug.

On je dodao da takvi koraci dovode do rasta tenzija i zahtijevaju adekvatan odgovor Rusije.

‘Svjetski vojni planovi’

Sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev izjavio je da vjeruje da su većinu vojnih konflikata u svijetu uzrokovali planovi drugih zemalja.

On je to rekao na otvaranju Konferencije o međunarodnoj sigurnosti u Moskvi, prenosi Tass.

“U najvećem broju slučajeva konflikti su direktan rezultat vojnih planova i pokušaja određenih igrača da preuzmu ulogu regionalnog, ponekad globalnog arbitra”, kazao je Patrušev.

On je rekao da SAD i negovi saveznici nastoje ukloniti sistem strateških sporazuma o stabilnosti.

“Politika za ukidanje sistema strateških sporazuma o stabilnosti, koju vode Sjedinjene Američke Države i neki njeni saveznici, ukazuje na alarmantan trend”, zaključio je Patrušev.

Izvor: Agencije