Škotska želi novi referendum o nezavisnosti prije 2021.

Sturgeon je izrazila žaljenje što britanska vlada ne služi interesima Škotske (EPA)

Škotska vlada “uskoro” će podnijeti zakonski prijedlog za održavanje novog referenduma o neovisnosti prije idućih izbora koji su na rasporedu 2021. godine, najavila je škotska premijerka Nicola Sturgeon.

“Uskoro ćemo predložiti nacrt zakon s propisima za održavanje svakog referenduma sada ili u budućnosti, a koji je u nadležnosti škotskog parlamenta”, rekla je Sturgeon, čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP).

Izrazila je nadu, kako prenosi AFP, da će tekst novih propisa biti izglasan do kraja godine.

Škoti su se o neovisnosti svoje nacije izjašnjavali u rujnu 2014. godine, kada je 55 posto birača glasalo protiv otcjepljenja.

Međutim, SNP smatra da nakon referenduma o Brexitu, na kojem se u lipnju 2016. za ostanak u Europskoj uniji izjasnilo 62 posto Škota, postoji osnova za raspisivanje novog referenduma.

Jedan od argumenata kojima se uvjeravalo Škote da ne bi bilo dobro napustiti Veliku Britaniju na referendumu  2014. bio je taj da bi morali izaći i iz Ujedinjenog Kraljevstva i istodobno iz Europske unije. Sada, paradoksalno, Škoti, koji ne žele izlazak iz Europske unije, u nepovoljnom su položaju jer je Velika Britanija glasala za izlazak iz Unije.

Britanska vlada ‘ne služi interesima Škotske’

“Izbor između Brexita i budućnosti za Škotsku kao neovisne europske nacije mora se provesti u mandatu ovog parlamenta”, rekla Sturgeon u parlamentu.  

Naglasila je da njezina vlada želi “svojim građanima dati pravo da odluče o neovisnosti prije idućih izbora u svibnju 2021”.

Sturgeon je čekala da vidi kojim će smjerom krenuti provedba brexita i odlučila je predložiti novi referendum dva tjedna nakon što je Bruxelles odobrio Londonu drugu odgodu brexita do kraja listopada. Odgoda je odobrena kako bi se našlo rješenje za politički zastoj jer britanski parlament ne prihvaća sporazum o razdruživanju koji je premijerka Theresa May ispregovarala s Bruxellesom.

“Učinili smo sve što smo mogli da pomognemo izbjeći krizu Brexita za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo”, rekla je Sturgeon.

Izrazila je žaljenje što britanska vlada “ne služi interesima Škotske”. Uvjeti decentralizacije kakvi su sada ponuđeni “potpuno su neprimjereni” da bi štitili interese Škotske, smatra premijerka Sturgeon. 

Ubrzo je stigao i odgovor Londona, pa je glasnogovornik britanske premijerke poručio kako je “Škotska 2014. održala referendum o neovisnosti u kojemu je većina glasača odbila napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo i taj rezultat bi trebalo poštivati”.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada