Šarec: EU kao Evropa koja je 30-ih popuštala Hitleru

'Ako se Evropska unija raspadne, onda smo svi propali', kazao je Šarec (EPA)
'Ako se Evropska unija raspadne, onda smo svi propali', kazao je Šarec (EPA)

Slovenski premijer Marjan Šarec je sadašnju situaciju u Evropi uporedio s onom pred izbijanje Drugog svjetskog rata kada su evropski političari popuštali Hitleru, te ocijenio da Evropska unija mora ubuduće brže i odlučnije donositi odluke kako bi odgovorila na velike izazove današnjice, u razgovoru za američku novinsku agenciju Associated Press.

“Populisti u Evropi napreduju zato jer umjerene stranke i političke snage nisu bile uspješne i dovoljno proaktivne u iznošenju svojih agendi. Ako samo sjediš i čekaš što će se dogoditi, onda su naravno takvi populisti vrlo glasni i dobijaju mnogo (političkog) prostora”, kazao je Šarec u razgovoru za AP, objavili su slovenski mediji.

Američka agencija Šareca opisuje kao bivšeg glumca i komičara koji je lani uspio fomrirati manjinsku koalicijsku vladu liberalnih i lijevih stranaka i tako spriječiti osvajanje vlasti bivšeg premijera Janeza Janše koji je nastupao na izborima s nacionalističkom anmtiimigrantskom agendom sličnoj onoj mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Glumac i bivši komičar kaže da su stalne odgode pregovora o Brexitu ilustracija kako EU sadašnjim načinom djelovanja teško i sporo donosi odluke”, prenio je AP.

‘Ako se EU raspadne, svi smo propali’

Današnji dominantni evropski političari i dužnosnici EU-a, kako kaže, presporo se odlučuju u novim historijskim okolnostima, a EU po Šarecovom mišljenju zato treba novo i djelotvornije vodstvo, ako želi uspješno parirati valu populizma i sve većem utjecaju Rusije i Kine.

Predsjednik slovenske manjinske vlade čija je stranka Lista Marjana Šareca (LMŠ) u grupaciji evropskih liberalnih stranaka ALDE kazao je u razgovoru da ga današnja situacija u Evropi podsjeća na onu iz kasnih 30-ih godina, kad je Evropi prijetio Hitler, a na čelu britanske vlade bio Neville Chamberlain koji mu se nije želio suprotstaviti nego mu je popuštao.

Chamberlain je bio takav političar koji je vjerovao Hitleru, misleći da je bolje da s njim pregovara nego da se suprotstavi njemačkom nacističkom vođi, a danas znamo šta se poslije dogodilo, kazao je Šarec.

“Ako se Evropska unija raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito”,  kazao je Šarec.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO