Šarec: EU kao Evropa koja je 30-ih popuštala Hitleru

Marjan Šarec, Slovenija
'Ako se Evropska unija raspadne, onda smo svi propali', kazao je Šarec (EPA)

Slovenski premijer Marjan Šarec je sadašnju situaciju u Evropi uporedio s onom pred izbijanje Drugog svjetskog rata kada su evropski političari popuštali Hitleru, te ocijenio da Evropska unija mora ubuduće brže i odlučnije donositi odluke kako bi odgovorila na velike izazove današnjice, u razgovoru za američku novinsku agenciju Associated Press.

“Populisti u Evropi napreduju zato jer umjerene stranke i političke snage nisu bile uspješne i dovoljno proaktivne u iznošenju svojih agendi. Ako samo sjediš i čekaš što će se dogoditi, onda su naravno takvi populisti vrlo glasni i dobijaju mnogo (političkog) prostora”, kazao je Šarec u razgovoru za AP, objavili su slovenski mediji.

Američka agencija Šareca opisuje kao bivšeg glumca i komičara koji je lani uspio fomrirati manjinsku koalicijsku vladu liberalnih i lijevih stranaka i tako spriječiti osvajanje vlasti bivšeg premijera Janeza Janše koji je nastupao na izborima s nacionalističkom anmtiimigrantskom agendom sličnoj onoj mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Glumac i bivši komičar kaže da su stalne odgode pregovora o Brexitu ilustracija kako EU sadašnjim načinom djelovanja teško i sporo donosi odluke”, prenio je AP.

‘Ako se EU raspadne, svi smo propali’

Današnji dominantni evropski političari i dužnosnici EU-a, kako kaže, presporo se odlučuju u novim historijskim okolnostima, a EU po Šarecovom mišljenju zato treba novo i djelotvornije vodstvo, ako želi uspješno parirati valu populizma i sve većem utjecaju Rusije i Kine.

Predsjednik slovenske manjinske vlade čija je stranka Lista Marjana Šareca (LMŠ) u grupaciji evropskih liberalnih stranaka ALDE kazao je u razgovoru da ga današnja situacija u Evropi podsjeća na onu iz kasnih 30-ih godina, kad je Evropi prijetio Hitler, a na čelu britanske vlade bio Neville Chamberlain koji mu se nije želio suprotstaviti nego mu je popuštao.

Chamberlain je bio takav političar koji je vjerovao Hitleru, misleći da je bolje da s njim pregovara nego da se suprotstavi njemačkom nacističkom vođi, a danas znamo šta se poslije dogodilo, kazao je Šarec.

“Ako se Evropska unija raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito”,  kazao je Šarec.

Izvor: Agencije