Pokrenut projekt stvaranja ispravne slike o DDR-u

Mnogi u Njemačkoj ukazuju na iskrivljenu sliku svakodnevice u DDR-u (EPA)

Zaklada Ettersberg, koja se bavi suočavanjem s prošlošću Njemačke demokratske republike – DDR, pokrenula je četverogodišnji projekt tijekom kojeg bi trebalo na temelju iskustava obitelji koje su živjele u Istočnoj Njemačkoj stvoriti povijesno ispravnu sliku o bivšem DDR-u.

“Sve do danas postoji veliki raskorak između slike DDR-a koja vlada javnim diskursom i individualno doživljene svakodnevice u Istočnoj Njemačkoj”, rekao je Joerg Ganzemueller, direktor zaklade Ettersberg, povodom pokretanja projekta.

U središtu četverogodišnjeg istraživanja nalaze se ispitivanje među obiteljima i osobama koje su živjele u DDR-u, prenosi Hina.

‘Iskustva i javna percepcija se razilaze’

“Mnogi koji su živjeli u DDR-u se danas ne pronalaze u javnoj raspravi o ovim vremenima. Njihova iskustva i javna percepcija se često razilaze”, kaže Ganzenmueller. Dodaje i kako bi na kraju ovog projekta ustaljena slika o DDR-u mogla biti “prodrmana do temelja”.

Smatra da se, posebice u devedesetima i nakon ujedinjenja dviju njemačkih država, rasprava o DDR-u vodila u svjetlu iskustava sa zloglasnom tajnom policijom Stasi i državnim bankrotom pred kojim se DDR nalazio.

“Mnogi bivši građani DDR-a, međutim, kažu da tematiziranje Stasija ne odgovara onome što su oni doživjeli u DDR-u”, kaže povjesničar Ganzenmueller. 

U četverogodišnji projekt uključeni su i povjesničari sveučilišta gradova bivšeg DDR-a, Erfurta i Jene, a njemačka vlada projekt podržava sa četiri milijuna eura.

Ljevica ukazuje na iskrivljenu sliku

Neki njemački političari, posebice članovi stranke Ljevica, koja vuče direktne korijene iz DDR-ove državne socijalističke stranke, često ukazuju na iskrivljenu sliku svakodnevice u DDR-u, koja se često svodi isključivo na teror državnog aparata protiv pojedinca. 

Stranka Ljevica je prije nekoliko dana i službeno zatražila preispitivanje rada državne povjereničke ustanove koja je nakon pada DDR-a upravljala imovinom ove države.

“Trauma ove ustanove je još uvijek prisutna jer je gospodarska šteta koju je ova državna ustanova učinila u dobroj mjeri zaslužna za gospodarsku zaostalost mnogih dijelova istočne Njemačke i političke frustracije koje proizlaze iz ovog stanja”, rekao je Dietmar Bartch, predsjednik zastupničkog kluba stranke Ljevica. 

Izvor: Agencije