Kushner: Bin Salman mora biti transparentan o ubistvu Khashoggija

Kushner je rekao kako je tražio od Saudijske Arabije da ublaži ograničenja za dostavljanje pomoći narodu u Jemenu (EPA)

Jared Kushner, visoki savjetnik američkog predsjednika, izjavio je u utorak da je pozvao saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da bude transparentan u vezi s okolnostima ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Kazao je da pitanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji utiče na odnose između dvije države, te ponovio da će američki mirovni plan za Bliski istok biti predstavljen po završetku mjeseca ramazana, početkom juna.    

Kushner, zet i savjetnik predsjednika Trumpa, gostovao je na forumu magazina Time u New Yorku, povodom objavljivanja popisa 100 najuticanijih osoba, na kojem se nalazi i Kushnerovo ime.   

Kushner je prisutnima rekao kako je savjetovao Bin Salmanu da bude transparentan u vezi s okolnostima smrti Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Naglasio je da američki State Department i državni sekretar Mike Pompeo blisko sarađuju s Turcima i Saudijcima s ciljem da se sazna istina o onome što se dogodilo, opisujući zločin kao strašnu tragediju.    

Pitanje ljudskih odnosa

Kushner je dodao da pitanje ljudskih odnosa u Saudijskoj Arabiji utiče na odnose između Washingtona i Rijada.

Što se tiče situacije u Jemenu, visoki savjetnik predsjednika Trumpa je rekao kako je tražio od Saudijske Arabije da ublaži ograničenja za dostavljanje pomoći narodu u Jemenu. 

S druge strane, Kushner je kazao kako se nadao da će očekivani mirovni plan za Bliski istok, poznat kao sporazum stoljeća, biti predstavljen krajem prošle godine. Međutim, to je odgođeno zbog izbora koje je tada najavio izraelski premijer Benjamin Netanyahu i da mu treba još vremena kako bi oformio koalicijsku vladu. 

“Kada se to završi, vjerovatno ćemo se naći usred ramazana, tako da ćemo sačekati do kraja praznika s objavljivanjem plana”, dodao je Kushner. 

Prije nekoliko dana, dobro obaviješteni izvor je izjavio da je Kushner pozvao grupu ambasadora da budu „otvoreni“ prema Trumpovom mirovnom prijedlogu, što će zahtijevati „razumne ustupke“ od svih strana.

Dodao je da je plan odgođen do završetka ramazana, početkom juna.

Izvor: Al Jazeera i agencije