Kina uhapsila bivšeg šefa Interpola zbog mita

Meng Hongwei
Tužilaštvo navodi da je slučaj 'dodatno procesuiran', nagovještavajući da bi Meng Hongwei uskoro mogao biti optužen (EPA)

Kina je službeno uhitila bivšeg čelnika Interpola Meng Hongweija, pod sumnjom da je primao mito, objavili su tužitelji u srijedu, dok se on suočava s potencijalnim optužbama za korupciju.

Meng, koji je također bio kineski ministar javne sigurnosti, nestao je u rujnu prošle godine tijekom putovanja iz Francuske – gdje je sjedište Interpola – u Kinu i kasnije je optužen za primanje mita.

“Tužitelji su odlučili uhititi Meng Hongweija pod sumnjom da je primao mito”, navodi Vrhovno narodno tužiteljstvo u kratkom priopćenju, prenosi Fena.

Tužiteljstvo dodaje da je slučaj “dodatno procesuiran”, nagovještavajući da bi on uskoro mogao biti optužen. 

Ministarstvo: Otrovni utjecaj

Meng je protjeran iz Komunističke partije i s ostalih službenih pozicija, dok se ministarstvo javne sigurnosti nastoji distancirati od njega.

Ministarstvo je priopćilo prošlog mjeseca da se Mengov “otrovni utjecaj” mora “rigorozno eliminirati” te da je istraga i ostalih partijskih kadrova povezana s Mengovim slučajem.

Meng je dio rastuće skupine kadrova Komunističke partije pogođene antikorupcijskom kampanjom predsjednika Xi Jingpinga, za koju kritičari tvrde da je opravdanje za eliminiranje političkih protivnika.

Više od milijun dužnosnika je kažnjeno do sada tijekom Xijevog šestogodišnjeg mandata, prenosi AFP.

Izvor: Agencije