Kim Jong-un stigao u Vladivostok na sastanak s Putinom

Kim Jong-un, Vlak, Voz, Rusija
Kimu je po dolasku priređen tradicionalan doček uz prisustvo ruskih zvaničnika (EPA)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un stigao je u srijedu blindiranim vlakom u Vladivostok na svoj prvi sastanak s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a čelnik Sjeverne Koreje dočekan je uz vojni orkestar garde.

Razgovori u Vladivostoku bit će prvi sastanak Kima i Putina, prenosi Tanjug.

Kim i Putin u četvrtak će održati službeni sastanak, a večeras bi se, prema pisanju medija, trebali sastati na večeri.

Dvojica vođa trebali bi razgovarati o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i gospodarskoj suradnji između dviju država.

Iako Rusija podržava denuklearizaciju Sjeverne Koreje, također zagovara i ublažavanje međunarodnih sankcija nad Pjongjangom. 

Kim je o denuklearizaciji u proteklih godinu dana na dva susreta razgovarao s američkim čelnikom Donaldom Trumpom, no nije postignut značajan napredak po tom pitanju.

‘Ovo je samo prvi korak’

Prva Kimova stanica u Rusiji bilo je mjesto Khasan nedaleko od granice, gdje su ruski domaćini severnokorejskom lideru priredili tradicionalnu dobrodošlicu kruhom i solju.

“Raduje me posjet Rusiji”, rekao je Kim po izlasku iz vlaka u Khasanu, gdje ga je dočekao ruski ministar za Daleki istok i Arktik Aleksandar Kozlov, prenosi Tass.

“Puno sam slušao o vašoj zemlji i dugo sam sanjao da je posjetim. Već sedam godina sam na čelu zemlje, a tek sad sam je uspio posjetiti”, rekao je Kim.

“Drago mi je biti na ruskom tlu. Ovo je tek prvi korak. Nadam se da će posjet biti uspješan i koristan”, rekao je Kim po dolasku.

Kozlov je izrazio nadu da će ovaj posjet ostati Kimu u srdačnoj uspomeni.

Osim Kozlova, Kima su dočekali gubernator Primorske regije Oleg Kožemjako, kao i ruski veleposlanik u Sjevernoj Koreji Aleksandar Macegora.

Sjevernokorejski lider posjetio je Kuću rusko-korejskog prijateljstva.

Iz stanice Khasan, Kim se vlakom uputio prema Usurijsku, odakle će transibirskom željeznicom doći do Vladivostoka.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da ruski i sjevernokorejski lider imaju pred sobom “velik broj pitanja” o kojima će razgovarati tijekom predstojećeg susreta.

Peskov: Velik broj pitanja

“Prvo i najvažnije je razvoj bilateralnih odnosa, drugo, pitanje denuklearizacije i regionalne suradnje, tako da je raspon pitanja o kojima će oni raspravljati prilično velik”, kazao je Peskov.

Sjedinjene Američke Države u ožujku su nametnule nove sankcije sjevernokorejskom nuklearnom programu, uslijed propasti razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Vijetnamu u veljači.

Nakon neuspješnog summita sa sjevernokorejskim vođom, Trump je rekao da sporazum nije postignut zbog sjevernokorejskih zahtjeva za potpunim ukidanjem sankcija protiv Pjongjanga.

U međuvremenu su između Washingtona i Pjongjanga porasle tenzije pa je Sjeverna Koreja čak tražila zamjenu državnog tajnika Mikea Pompea kao američkog pregovarača. 

Tenzije su dodatno pogoršane prošli tjedan kad je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA javila da je Pjongjang testirao “novu vrstu taktičkog vođenog oružja”.  

To je prvo testiranje raketa od posljednjeg propalog summita Kima i Trumpa u Vijetnamu. 

Izvor: Agencije