Kim Jong-un smijenio svog najbližeg saradnika

Mike Pompeo, Kim Yong-chol
Kim Yong-chol bio je glavni sjevernokorejski pregovarač s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom (EPA)

Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un, koji je u srijedu doputovao u posjet Rusiji, smijenio je svog najbližeg suradnika Kim Yong-chola, glavnog pregovarača s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap u srijedu, navodeći dužnosnika južnokorejskoga Parlamenta.

Kim Yong-chol bio je čelnik Odjela ujedinjene fronte, tijela sjevernokorejske Radničke stranke koje se bavi odnosom s Južnom Korejom i sve više sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Yonhap nije dao objašnjenje za tu smjenu, prenosi Hina.

Uloga u drugom samitu Trumpa i Kima

Vijest o smjeni objavljena je u vrijeme kad je Kim Jong-un doputovao svojim oklopljenim vlakom u Vladivostok, na krajnjem istoku Rusije, gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Smijenjeni Kim Yong-chol bio je glavni predstavnik sjevernokorejskog čelnika.

Istaknuo se na drugom summitu između Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Vijetnamu u veljači, koji je propao zbog neslaganju u pogledu sjevernokorejskoga nuklearnog programa.

Posjetio je Bijelu kuću u siječnju kako bi se sastao s Trumpom.

Južnokorejska državna obavještajna služba zasad nije potvrdila izvješće.

Pjongjang ne želi Pompeo kao sagovornika

Izvješće o smjeni objavljeno je nakon što je sjevernokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova reklo prošli tjedan da više ne želi pregovarati s Pompeom te da bi ga trebao zamijeniti netko zreliji.

Kim Jong-un upozorio je da bi neuspjeh pregovora u Vijetnamu mogao oživjeti napetosti te da ga susret s Trumpom zanima samo ako će SAD pokazati veću fleksibilnost.

Za promjenu njihova stava dao je rok od godinu dana.

Izvor: Agencije