Iako ih Rijad straši, saudijski turisti hrle u Tursku

Istanbul je jedno od najpopularnijih turističkih mjesta na svijetu (EPA)

Saudijske medijske kampanje bojkota turskog turizma nisu spriječile Saudijce da putuju u ovu zemlju i pokažu ravnodušnost prema pričama o napadima i zlostavljanju saudijskih državljana u Turskoj.

Među posljednjim primjerima takve kampanje su izjave brigadira Ahmeda bin Hassana al-Shihrija, a koje su prenijele saudijske novine, da se više od 1.000 saudijskih građana koji su otišli u Tursku s porodicama u turističku posjetu nisu vratili kući.

Također, jedan saudijski novinar je izjavio da su u Turskoj u devet dana ukradena 154 saudijska pasoša.

I pored svega toga, Saudijci su ignorirali ovu propagandu i oglušili se na upozorenja.

Sve više posjeta i gostiju

Jedan od njih je M. al-Mutairi, koji je odabrao Istanbul kao turističko odredište za porodično putovanje.

Medijsku kampanju svoje zemlje protiv Turske vidi kao “pokušaj uplitanja političkih stvari u druga pitanja”, naglašavajući da želi posjetiti Tursku svake godine.

Upitan o sigurnosnoj situaciji u Turskoj, odgovorio je: “Da sam osjetio da je situacija drugačija, ne bih ni dolazio u Istanbul. Turska ima različitu klimu, zavisno od godišnjih doba, i iskreno se nadam da će se svi problemi okončati i da će situacija postati bolja.”

Broj turista iz Saudijske Arabije u Turskoj znatno se povećao u januaru i februaru, dosegnuvši brojku od 44.592 posjetitelja, prema podacima koje je objavilo Ministarstvo kulture i turizma Turske na svojoj službenoj web stranici.

Stranica, također, prikazuje i statistike za saudijske turiste u Turskoj u posljednjem tromjesečju 2018. godine, prema kojima je ovu zemlju posjetilo više od 108.233 turista.

Ukupan broj saudijskih turista u Turskoj u istoj toj godini iznosio je 747.233, u poređenju sa 40.280 saudijskih turista koji su posjetili Tursku u januaru i februaru 2017. godine.

Raste broj saudijskih investitora

Što se tiče potražnje za nekretninama, Saudijci su na trećem mjestu među strancima koji su kupovali nekretnine u ovoj zemlji u 2018. godini, sa 2.718 kupljenih nekretnina, prema podacima Turske agencije za statistiku.

Prvo i drugo mjesto zauzimaju Iračani (8.205 nekretnina) i Iranci (3.652 nekretnine).

Na temelju tih podataka, Yusuf Katipoglu, ekonomski istraživač iz Turske, smatra da kampanje bojkota “na koje pozivaju saudijski mediji” predstavljaju “stvarni napad saudijskih vlasti na turizam u Turskoj”.

Dodaje da kampanja “nije utemeljena na bilo kakvim dokazima i da se radi o besmislici i neuspjelom pokušaju diskreditiranja turističkog sektora Turske, koji se nalazi na osmom mjestu u svijetu”.

“Zbog toga su pokušaji da se spriječi dolazak saudijskih posjetitelja ostali bezuspješni. Prema zvaničnim izvještajima, broj saudijskih investitora u Turskoj raste, što uznemirava vlasti kraljevine”, kaže Katipoglu.

Za turiste sigurna zemlja

Prema njegovim riječima, “skrivene namjere protiv Turske iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata eskalirale su nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu”.

“Nakon što je incident dospio u javnost, pribjeglo se oživljavanju tih scenarija i govoru o nestanku stotina ljudi bez spominjanja njihovih imena.”

“Saudijska Arabija radi to s ciljem vršenja pritiska na Tursku i demonizacije ove države nakon što je postala obećavajuća zemlja u regiji. Na kraju svega, ovakve priče više neće imati nikakvu vrijednost, jer ljude prepoznaju kada im neko laže ili govori istinu. Znaju veoma dobro da je Turska sigurna zemlja, koja pozdravlja sve turiste i pruža sve pogodnosti investitorima koji u nju dolaze, naročito iz arapskih i zaljevskih zemalja, a posebno iz Saudijske Arabije”, dodao je Katipoglu.

Izvor: Al Jazeera