Izraelci će novi grad na Golanu nazvati po Trumpu

Trumpov potez oko Golana uslijedio je nakon priznanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela (EPA)
Trumpov potez oko Golana uslijedio je nakon priznanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će novo naselje na Golanskoj visoravni nazvati po američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u znak zahvalnosti za njegovo priznanje izraelske suverenosti nad tom strateškom visoravni, javlja Reuters.

Izrael je Golansku visoravan zauzeo u ratu sa Sirijom 1967. te je pripojio što nije međunarodno priznato.

Predsjednik Trump prošlog je mjeseca potpisao odluku kojom je priznao suverenitet Izraela na tom području te se tako usprotivio drugim svjetskim silama.

“Svi izraelci bili su duboko dirnuti kada je predsjednik Trump donio svoju povijesnu odluku”, rekao je izraelski premijer Netanyahu u video izjavi koju je snimio na Golanu.

I željeznička stanica kod Zida plača

Dodao je kako će, nakon židovskog blagdana Pashe, “vladi predstaviti rezoluciju kojom će osnovati novu zajednicu na Golanskoj visoravni nazvanu po predsjedniku Donaldu J. Trumpu”.

Trumpov potez oko Golana uslijedio je nakon njegove odluke iz prosinca 2017. kada je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela, prekinuvši tako desetljetnu politiku SAD-a oko statusa grada za koji se bore Palestinci.

Iz Izraela su odvojeno poručili kako, u znak zahvalnosti američkom predsjedniku, po njemu namjeravaju nazvati željezničku stanicu u blizini Zida plača.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO