Vlada Srbije donirala milion eura za obnovu Notre-Damea

U požaru koji je izbio u noći 15. aprila uništena je jedna kula pariske katedrale, krov, dok je oštećena unutrašnjost (EPA)

Vlаdа Srbije odlučila je na današnjoj sjednici da Francuskoj uputi finаnsijsku pomoć u iznosu od milion eurа zа obnovu kаtedrаle Notre-Dаme u Pаrizu, kojа je teško oštećenа u požаru 15. аprilа. 

“Ovom odlukom potvrđuje se vekovno prijаteljstvo sа frаncuskim nаrodom i izrаžаvа željа dа se simbol frаncuske i svetske civilizаcije što pre obnovi i otvori ovаj hrаm kulture i umetnosti zа sve svoje buduće poklonike”, saopćeno je iz Vlade Srbije.

Obećane stotine miliona eura

U požaru koji je izbio u noći 15. aprila uništena je jedna kula pariske katedrale, krov i oštećena unutrašnjost.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron naveo je da će za rekonstrukciju biti potrebno pet godina, dok su stručnjaci ocijenili da obnova Notre-Damea može da potraje i 15 godina.

Uzrok požara još nije utvrđen, ali se vjeruje da ima veze sa opsežnim radovima na restauraciji katedrale koji su bili u toku.

Francuska je najavila da će raspisati međunarodni arhitektonski konkurs kako bi donijela odluku treba li, i na koji način, zamijeniti toranj na katedrali.

Mnogobrojni milijarderi i privatni donatori već su obećali stotine miliona eura za obnovu katedrale.

Požar nazvali ‘Božijom kaznom’

Osim poruka podrške i suosjećanja, požar u katedrali u Srbiji je izazvao i drugačije reakcije, pa su ga tako pojedini beogradski mediji nazvali “božjom kaznom zbog kačenja zastave Kosova”, što je izazvalo reakciju ambasadora Francuske u Srbiji Frederica Mondolinija.

On je istakao da je pisanje tih medija “skandalozno”, da su ga negativni komentari “duboko pogodili” i da osjeća “prezir prema ljudima koji takve stvari izgovaraju”.

Vrh Srbije, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Francuskoj je poslao poruku solidarnosti.  

Izvor: Agencije