Suzavac i požari na protestu ‘Žutih prsluka’

Demonstranti u Parizu su palili barikade i granje (AP)
Demonstranti u Parizu su palili barikade i granje (AP)

Pariska policija upotrebila je suzavac protiv dela učesnika protesta “Žutih prsluka” u glavnom gradu Francuske, dok su neki demonstranti postavljali manje požare.

Policija je saopštila da je 126 osoba privedeno i da je legitimisano više od 11.000 dok su pristizali na proteste subotom u glavnom gradu Francuske.

Policija je ispalila suzavac da bi stišala tenzije tokom marša nekoliko hiljada ljudi od francuskog ministarstva finansija ka Trgu Republike u istočnom delu Pariza.

Demonstranti su zapalili barikade i palili granje.

Vatrogasci su brzo reagovali i ugasili vatru.

‘Milijarda za kamenje, za sirotinju ništa’

Marš od ministarstva finansija jedna je od nekoliko akcija koje su u Parizu i drugim francuskim gradovima najavili demonstranti.

Protesti nezadovoljnih zbog visokih poreza i ekonomske nepravde uglavnom su mirni.

Neki demonstranti su frustrirani zbog toga što su napori da se spasi u požaru oštećena katedrala Notre-Dame u drugi plan stavili zahteve “Žutih prsluka”.

“Žuti prsluci” žele da izraze negodovanje što je za četiri dana prikupljeno milijardu evra “za kamenje, a za sirotinju ništa”, napisao je juče Pierre Derrien na Facebook stranici grupe “Žuti prsluci” sa sedištem u Monpeljeu, na jugu Francuske.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner je u petak rekao da će 60.000 policajaca biti raspoređeno širom Francuske, a da će demonstracije u blizini katedrale Notre-Dame biti zabranjene.

Kako prenose agencije, u pitanju je 23. protest “Žutih prsluka” protiv ekonomske nejednakosti i vladavine francuskog predsednika Emmanuela Macrona.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će katedrala Notre-Dame biti obnovljena za pet godina. U velikom požaru uništeni su krov i toranj, ali vlasti kažu da je glavna struktura katedrale stare 850 godina sačuvana. Francuskoj su već obećane donacije za obnovu od gotovo milijardu dolara. U Parizu je Bernard Smith.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO