Intenzivirane borbe za Tripoli, Haftar krenuo u napad

Napad se događa nakon što je Bijela kuća obznanila da je Donald Trump telefonski razgovarao s Haftarom (Reuters)
Napad se događa nakon što je Bijela kuća obznanila da je Donald Trump telefonski razgovarao s Haftarom (Reuters)

Borbe na ulazu u Tripoli su se pojačale nakon što su snage vjerne vladi nacionalnog jedinstva (GNA) najavile “fazu napada” na postrojbe maršala Khalifa Haftara koje pokušavaju osvojiti libijsku prijestolnicu, javlja AFP. 

Postrojbe Libijske nacionalne vojske (LNA) maršala Haftara, pokrenule su 4. travnja ofenzivu protiv GNA, koju vodi Fayez al-Sarraj i jedina vlada koju priznaje međunarodna zajednica.

Nekoliko dana su pozicije bile zamrznute u južnom predgrađu Tripolija. Nakon zadržavanja napredovanja LNA, “krenuli smo u napad”, rekao je Mustafa al-Mejii, glasnogovornik vojne operacije GNA.

On je precizirao da su rano ujutro dobili zapovijed da krenu u napad i zauzmu teren.

Napadi nakon Trumpovog poziva Haftaru

Taj protunapad zbiva se dan nakon što je Bijela kuća obznanila da je predsjednik Donald Trump u ponedjeljak telefonski razgovarao s Haftarom o “zajedničkom stajalištu libijske tranzicije prema demokratskom i stabilnom političkom sustavu”.

Njih dvojica su razgovarali o “potrebi postizanja mira i stabilnosti u Libiji”, navela je Bijela kuća i dodala da je američki predsjednik priznao “bitnu ulogu maršala Haftara u borbi protiv terorizma i za osiguranje naftnih izvora Libije”.

Tijekom jutra su u nekoliko četvrti Tripolija odjekivale teške detonacije raketa i granata.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO