Ljekari upozorili na brzo širenje kolere u Jemenu

Ove godine je od posljedica zaraze kolerom u Jemenu preminulo 190 osoba (EPA)
Ove godine je od posljedica zaraze kolerom u Jemenu preminulo 190 osoba (EPA)

Organizacija Ljekari bez granica (MSF) upozorila je na činjenicu da se kolera brzo širi u nekoliko gradova u Jemenu, saopćeno je iz MSF-ovog ureda u toj zemlji.

U saopćenju se navodi kako je MSF počeo pružati pomoć Centru za liječenje od kolere pri Kuvajtskoj bolnici u Sani te je u posljednjih 48 sati liječeno 145 pacijenata, prenosi Anadolija.

Rečeno je kako je medicinskim centrima u Al-Baidi doniran medicinski materijal, a u svrhu sprečavanja širenja bolesti.

Organizacija je pozvala i na slanje dodatne humanitarne pomoći Jemenu.

Milion zaraženih od kolere

Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za djecu – UNICEF prošlog mjeseca je saopćio kako je od početka ove godine do 17. marta od posljedica zaraze kolerom u Jemenu preminulo 190 osoba, a zabilježeno je gotovo 109.000 slučajeva.

Trećinu zaraženih čine djeca mlađa od pet godina, a u zemlji je u 2017. godini zabilježena najveća epidemija kolere u svijetu.

Tada je evidentirano više od milion zaraženih.

Izvor: Agencije


Povezane

Kada su zaraćene strane u Jemenu dogovorile prekid vatre i povlačenje svojih snaga iz strateškog lučkog grada Hudaydah, postojala je nada da će u Jemen biti dopremljene preko potrebne količine hrane i lijekova. Humanitarne organizacije tvrde da je vremena sve manje, pogotovo za djecu. Upozoravamo da određeni prizori iz narednog priloga mogu biti uznemirujući. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO