Al Jazeera zahtjeva od Egipta da prestane proganjati novinare

Al Jazeerin novinar Mahmoud Hussein je zatovren u Egiptu duže od dvije godine bez suđenja (Arhiva)

Al Jazeera Media Network izražava zaprepaštenje zbog posljednje odluke egipatskih vlasti da na terorističku listu uključi dio njenog osoblja. Egipatski sud odbacio je zahtjev koji je podnijelo osoblje Al Jazeere sa ciljem da se preinači prvobitna presuda Krivičnog suda iz juna 2018. kojom je više od stotinu ljudi uvršteno na spisak terorista, među kojima su novinari i medijski radnici.

Al Jazeera ovu odluku doživljava kao produžetak nastojanja egipatskih vlasti da utiša Al Jazeeru i njene novinare i da zadrži i uplaši mrežu od daljnjeg pokrivanja događaja u Egiptu

Mreža, isto tako, osuđuje uvrštavanje na listu medijskih profesionalaca iz drugih organizacija.

Novinari Al Jazeere uvršteni na listu Salem Almahroukey, Ayman Azzam, Mohamed Maher Akl rade za Al Jazeeru već dugi niz godina. Neki su radili i za druge međunarodne medijske mreže i televizijske kanale prije nego su počeli raditi za Al Jazeeru i poznati su po svome profesionalizmu.

Prestati od novinara praviti mete

Odluku suda Al Jazeera doživljava kao direktni napad na medijske i slobode izražavanja.

Mi u Al Jazeeri zahtjevamo od egipatskih vlasti da prestanu targetirati novinare i medijske profesionalce i da odmah oslobode sve uhapšene novinare uključujući Mahmouda Husseina.

Al Jazeerini novinari i dopisnici bili su konstantna meta egipatskih vlasti od 2013. godine i kao rezultat takvog ponašanja mnogi su u odsustvu osuđeni na zatvorske kazne i kazne smrću.

Al Jazeerin novinar Mahmoud Hussein je zatovren u Egiptu duže od dvije godine bez suđenja i to u direktnom sukobu sa egipatskim i međunarodnim zakonima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Medijska kuća Al Jazeera organizirala je skup u znak podrške kolegi Mahmoudu Husseinu, koji je dvije godine u egipatskom zatvoru. Al Jazeera je ponovila zahtjev da se Husdeina odmah pusti na slobodu. Uhapšen je u Kairu 2016, kada je otišao u posjet porodici. Protiv Mahmouda Husseina nikada nije podignuta optužnica. Pritvor mu se stalno produžava […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO