Beč dobio ulicu s regulacijom temperature zraka

Pametnim naočalama se može upravljati samo pogledom (Ilustracija)

Kako bi djelovao protiv urbanih toplotnih otoka u okrugu i olakšao život tamošnjim stanovnicima, Grad Beč započeo je pilot-projekt u ulici Zieglergasse, koja bi trebala postati prva ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka, prenosi Hina.

Naučnici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planete ima na ljude i biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima u kojima porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka.

Beč je prepoznao je taj problem i odlučio se na provedbu pilot-projekta u jednoj od svojih ulica, stoji u saopštenju Inozemnog ureda Grada Beča u Zagrebu.

Bečki su naučnici izračunali da bi do kraja stoljeća u okrugu Neubau godišnje moglo biti od 50 do 55 vrućih dana, što ga čini jednim od najtoplijih u Beču. Djeca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje posebno su pogođeni visokim ljetnim temperaturama.

Troškovi oko 2,4 miliona eura

Rekonstrukcija ulice, ozelenjivanje površina, instalacija sistema za hlađenje i ovlaživanja zraka te postavljanje zdenaca za pitku vodu trebali bi povećati kvalitet života tamošnjih stanovnika. 

Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cijevima iznose 2,4 miliona eura.

Grad će pokriti 70 posto troškova, a ostalih 30 posto finansirat će okrug Neubau iz vlastitog budžeta.

„Klimatske su promjene jedan od najvećih izazova za buduće generacije. Negativne posljedice porasta temperature osobito su primjetne u okruzima u samom centru grada, poput okruga Neubau, gdje ima malo zelenih površina“, kazala je bečka dogradonačelnica Birgit Hebein prilikom predstavljanja projekta.

Izvor: Agencije