Tinejdžerska aktivistica: Spasite svijet kao što želite spasiti Notre-Dame

Greta Thunberg poručila je evropskim poslanicima da djeluju u vezi klimatskih promjena kao da im kuća gori (EPA)
Greta Thunberg poručila je evropskim poslanicima da djeluju u vezi klimatskih promjena kao da im kuća gori (EPA)

Švedska tinejdžerica Greta Thunberg, koja je potaknula prosvjede mladih protiv globalnog zatopljenja, pozvala je europske vođe u utorak da djeluju i očuvaju planet baš kao što su obećali obnoviti požarom opustošenu katedralu Notre-Dame u Parizu.

“Jučer je cijeli svijet s tugom i očajem svjedočio požaru u katedrali Notre-Dame, ali Notre-Dame će se obnoviti”, rekla je Thunberg u govoru u Europskom parlamentu u Strasbourgu, na javnom sastanku Odbora za životnu sredin, prenosi Hina.

“Nadam se da ima jake temelje i nadam se da i mi imamo čvrste temelje, ali nisam baš sigurna”, rekla švedska aktivistica, kako prenosi Reuters.

‘Molim vas da se probudite’

“Želim da se uspaničarite. Želim da djelujete kao da vaša kuća gori”, rekla je.

“Brojni političari su mi rekli da paničarenje ne donosi ništa dobro. Slažem se, ali kada vaša kuća gori i želite spriječiti urušavanje, onda je bolje malo paničariti”, dodala je.

“Dok vam se kuća raspada, ne biste sazvali tri hitna summita o Brexitu, a nijedan hitni summit o kriznom stanju u vezi klimatskih promjena”, rekla je Thunberg, prenosi Tanjug.

“Morat ćemo se pokrenuti slično kao za katedralu. Molim vas da se probudite i učinite ono što je potrebno”.

“Ako se vaša kuća raspada, više nećete letjeti diljem svijeta u poslovnoj klasi”, rekla zastupnicima Thunberg, koja je došla u Strasbourg vlakom iz Stockholma, što je još jedan način na koji ova mlada aktivistica doprinosi borbi protiv klimatskih promjena.

Predložena za Nobela za mir

Ta 16-godišnja tinejdžerica privukla je pažnju nakon što je odvozila bicikl do zgrade švedskog Parlamenta prošlog kolovoza s ručno oslikanim transparentom “School Strike 4 Climate”.

Tisuće učenika krenulo je njezinim stopama, a organizacije mladih organizirale su prosvjede u više od 40 zemalja.

Gretu Thunberg, koju je magazin Times proglasio jednim od najutjecajnijih tinejdžera za 2019. godinu, troje norveških zastupnika nedavno je predložilo za Nobelovu nagradu za mir.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO