Protivkandidat Bill Weld: Novi Trumpov mandat bio bi politička tragedija

Donald Trump stiže u Veliku Britaniju u ponedjeljak u trodnevnu državnu posjetu (EPA)
Donald Trump stiže u Veliku Britaniju u ponedjeljak u trodnevnu državnu posjetu (EPA)

Bivši guverner Massachusettsa Bill Weld saopćio je da će se uključiti u utrku za kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima koji će u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) biti održani sljedeće godine.

Weld je tako postao prvi protivkandidat aktuelnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je ranije najavio da će se kandidirati za novi mandat u Bijeloj kući, javlja Anadolija.

U izjavi za televiziju CNN 73-godišnji Weld rekao je da bi pobjeda Donalda Trumpa na izborima 2020. i još jedan njegov mandat u Bijeloj kući bili “politička tragedija” za SAD.

“Zabrinut sam za budućnost SAD-a i stidio bih se samog sebe kad ne bih učestvovao u izbornoj utrci”, kazao je Weld.

Trump ima gotovo 90 posto podrške

Također je rekao da će se boriti da bude predsjednički kandidat Republikanske stranke, a odbacio je mogućnost nezavisne kandidature u slučaju da izgubi unutarstranačku utrku.

Kompanija Gallup objavila je rezultate istraživanja prema kojima Donald Trump ima gotovo 90 posto podrške unutar Republikanske stranke.

Njegov oponent Weld na funkciji guvernera savezne države Massachusetts bio je od 1991. do 1997.

Na prethodnim predsjedničkim izborima u SAD-u Weld je bio kandidat za potpredsjednika SAD-a, i to iz tabora predsjedničkog kandidata Liberalne stranke Garyja Johnsona.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO