Novi mirovni pregovori o Siriji u Kazahstanu 25. i 26. aprila

Sirijske izbjeglice i dalje pristižu u susjedni Liban (EPA)
Sirijske izbjeglice i dalje pristižu u susjedni Liban (EPA)

Novi krug sirijskih mirovnih pregovora bit će održan u srednjoazijskoj republici Kazahstanu 25. i 26. aprila, objavilo je u utorak tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova.

U pregovorima će sudjelovati Rusija i Iran, pristalice režima u Damasku, te Turska, koja je tokom građanskog rata podržavala pojedine pobunjeničke skupine.

Posmatrači će biti Ujedinjeni narodi i Jordan.

Plan za Idlib

Kazahstan, gdje većina stanovništva ima turske korijene, održava bliske veze sa susjednom Rusijom te je djelovala kao neutralni posrednik u više od deset krugova sirijskih mirovnih pregovora.

Očekuje se da će se u predstojećem krugu pregovora među ostalim raspravljati o mirovnim naporima za regiju Idlib, čiji je veći dio pod kontrolom pobunjenika, i “mjerama za buduće osnaživanje povjerenja između zaraćenih strana”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Kazahstana.

Izvor: Agencije


Povezane

Brojne države, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku, suočavaju se s dilemom šta uraditi sa suprugama i djecom stranih boraca koji su bili pripadnici grupe ISIL u Siriji i Iraku. U međunarodnom komitetu Crvenog krsta navode da bi ih trebalo vratiti u matične države. Među njima su 73.000 sirijskih izbjeglica koje borave u kampu El […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO