Mogherini: Rješenje za sukob u Libiji u pregovorima

'Napad snaga generala Haftara na Tripoli napad je na konkretne šanse za uspostavu mira', kaže Mogherini (EPA)
'Napad snaga generala Haftara na Tripoli napad je na konkretne šanse za uspostavu mira', kaže Mogherini (EPA)

Nema vojnog rješenja za sukob u Libiji, rješenje je u pregovorima, izjavila je u utorak šefica evropske diplomatije Federica Mogherini.

“Nema i ne može biti vojnog rješenja za sukob u Libiji. Ako se rat nastavi, to će rezultirati samo još većom patnjom stanovništva. Rješenje je u pregovorima”, rekla je ona u Evropskom parlamentu u Strasbourgu nakon najnovijeg razvoja događaja u toj zemlji, gdje je penzionirani general Khalifa Haftar, zapovjednik Libijske nacionalne vojske (LNA), prije dvije sedmice pokrenuo ofanzivu na Tripoli.

Mogherini je istakla da je Haftar napao Tripoli u trenutku kad se činilo da se približava prilika za uspostavu mira i kad je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres bio u posjeti zemlji te uoči nacionalne konferencije, koja još ima potencijal da označi novi početak za Libiju.

‘Dogovoreno političko rješenje’

“Ako se nastavi pokušavati izvojevati vojna pobjeda u Libiji, svi će izgubiti”, upozorila je Mogherini.

Prema njenim riječima, napad snaga generala Haftara na Tripoli napad je na konkretne šanse za uspostavu mira u Libiji, prenosi Hina.

“Jedini scenarij da Libija krene naprijed jest dogovoreno političko rješenje”, ocijenila je evropska zvaničnica, dodavši da Evropska unija u potpunosti podržava napore UN-a u toj zemlji.

“Pozivamo strane u Libiji”, nastavila je Mogherini, “da smjesta otvore humanitarne koridore, proglase prekid vatre i vrate se političkom rješenju.”

UN podržava vladu premijera Fayeza al-Serraja u Tripoliju, koju Haftar želi srušiti.

General podržava suparničku vladu, koja ima sjedište na istoku Libije.

General Haftar ne želi primirje

UN je zbog Haftarove ofanzive na Tripoli bio primoran odgoditi nacionalnu konferenciju o političkoj budućnosti Libije 14. i 15. aprila.

UN, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i G7 pozvali su na prekid vatre, ali se Haftar zasad oglušuje na te pozive.

Haftara podržavaju Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

Uživa i podršku Rusije, na što je na plenarnoj sjednici EP-a posebno upozorio rumunski zastupnik Christian Dan Preda (Evropska narodna stranka, EPP), ali i Francuske, koja ima naftna polja na istoku Libije.

Izvor: Agencije


Povezane

Službeni Rim, kojem je Libija nekada bila kolonija, upozorava Pariz, koji je u dobrim odnosima s Khalifom Haftarom, da se suzdrži od podrške bilo kojoj frakciji.

12 Apr 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO