Bundestag kaznio AfD jer je prihvatio nelegalne donacije

AfD je poručio da planira osporiti tu kaznu na sudu (EPA)
AfD je poručio da planira osporiti tu kaznu na sudu (EPA)

Njemački parlament kaznio je krajnje desničarsku stranku AfD (Alternativa za Njemačku) s više od 400.000 eura zbog prihvatanja nelegalnih donacija tokom predizborne kampanje.

Bundestag je u saopćenju naveo da su dva visoka zvaničnika te stranke dobila besplatno oglašavanje od firme za odnose s javnošću sa sjedištem u Švicarskoj uoči regionalnih izbora 2016. i 2017, prenosi AP.

Zvaničnici parlamenta izjavili su da Joerg Meuthen i Guido Reil, koji su u rukovodstvu Alternative za Njemačku i kandidati za Evropski parlament, nisu trebali prihvatiti takvo oglašavanje jer PR firma “Goal AG” nije bila navedena kao donator u to vrijeme.

Dodatne novčane kazne

AfD je poručio da planira osporiti tu kaznu na sudu. Stranka je saopćila kako smatra da je odluka Bundestaga “politički motivirana”.

Alternativa za Njemačku može se suočiti i s dodatnim novčanim kaznama zbog donacija koje je, također iz Švicarske, primila jedna od čelnica stranke Alice Weidel 2017. godine, navodi agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Potpredsjednica Bundestaga je prekorila članove krajnje desničarske Alternative za Njemačku zbog navodnog sugeriranja da žene nisu sposobne biti zastupnice.

21 Feb 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO