Preliminarni rezultati u Finskoj: Socijaldemokrate na vrhu

Ukoliko socijaldemokrate budu formirale vladu, najizgledniji kandidat za premijera biće njihov lider i bivši ministar finansija Antti Rinne (EPA)
Ukoliko socijaldemokrate budu formirale vladu, najizgledniji kandidat za premijera biće njihov lider i bivši ministar finansija Antti Rinne (EPA)

Socijaldemokratska stranka Finske osvojila je 17,7 odsto glasova na parlamentarnim izborima, dok je na dugom mestu nacionalistička Partija Finaca sa 17,5 odsto, pokazuju rezultati koje je objavilo Ministarstvo pravde Finske nakon 99 odsto obrađenih glasova.

Evroskeptična Partija Finaca saopštila je da je iznenađena izbornim rezultatom i ona će, kako navodi AP, osvojiti 39 mesta u finskom parlamentu koji ima 200 mesta.

Socijaldemokratama pripašće mesto više – 40.

Na trećem mestu je centrističko-desničarkska Nacionalna koalicija sa 17 odsto glasova, dok četvrto mesto zauzima Centristička partija premijera Finske Juhe Sipile.

“Mi smo najveći gubitnici ovih izbora”, rekao je premijer Sipila nakon objave prvih rezultata.

Nacionalnoj koaliciji pripašće 37 mesta, dok će Centristička partija dobiti 32 mesta.

Sindikalista mogući premijer

Ukoliko socijaldemokrate budu formirale vladu, najizgledniji kandidat za premijera biće bivši ministar finansija Antti Rinne, 56-godišnji sindikalista koji je preuzeo stranku 2014.

Socijaldemokrati su posljednji put u vođstvu bili nakon izbora 1999. godine.

Tada je Paavo Lipponen bio na čelu koalicije ljevice i desnice do 2003. godine.

Nakon toga socijaldemokrati su učestvovali u nekoliko vlada, ali nisu dobili premijera.

Vladajuća koalicija kojoj ističe mandat na vlasti je bila od 2015. i činile su je Stranka centra i Stranka narodne koalicije, te evroskeptična Plava reforma.

Politikom štednje Sipila i njegova vlada uspjeli su Finsku da izvuku iz recesije 2016. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO