Pompeo najavio sva moguća sredstva da kazni Madura

Pompeo je boravio u trodnevnoj posjeti Čileu, Paragvaju i Peruu (EPA)

Sjedinjene Američke Države će upotrijebiti sva moguća gospodarska i politička sredstva na raspolaganju kako bi predsjednik Venezuele Nicolas Maduro odgovarao za krizu u svojoj državi, te će jasno dati do znanja Kubi i Rusiji da će platiti cijenu jer ga podržavaju, najavio je američki državni tajnik Mike Pompeo. 

Pompeo je to poručio u graničnom kolumbijskom gradu Cucuti, posljednjoj postaji trodnevnog posjeta Čileu, Paragvaju i Peruu, državama regije u kojoj je Washington usredotočen na krizu u Venezueli i sve veću prisutnost Kine, prenosi Reuters.

Maduro za gospodarske probleme svoje države krivi američke sankcije, a oporbenog čelnika Juana Guadioa koji se u siječnju proglasio prijelaznim predsjednikom, pozivajući se na ustav i tvrdeći da je Madurova pobjeda na izborima 2018. bila nelegitmna, naziva američkom marionetom. 

Više od tri milijuna stanovnika Venezuele pobjeglo je iz države pogođene ogromnom inflacijom, nestašicama hrane i lijekova.

Poruka Rusiji i Kini

“SAD će nastaviti koristiti sva ekonomska i politička sredstva na raspolaganju kako bi pomogao narodu Venezuele”, kazao je Pompeo nakon posjete migrantima u skloništu u Cucuti, graničnim mostovima i skladištu s humanitarnom pomoći. 

“Koristeći sankcije, ukidanje viza i druga sredstva, obvezujemo se da ćemo režim i one koji ga podržavaju učiniti odgovornima za njihovu korupciju i represiju demokracije”, dodao je.

Kritičari upozoravaju kako bi stroge sankcije mogle naštetiti samom narodu Venezuele. 

Većina zapadnih zemalja priznala je Guaidoa kao privremenog predsjednika, no Rusija i Kina stoje uz Madura. 

“Gledajte kako se politička i diplomatska omča steže oko Madurovog vrata. I Kubanci moraju shvatiti da će biti cijene zbog podrške Maduru. A takav isti razgovor ćemo imati i s Rusima”, rekao je Pompeo novinarima prije no što je krenuo nazad prema SAD-u. 

Šire crnu listu

Washington je već uveo niz sankcija protiv Madurove vlade u pokušaju da ga zbaci s vlasti, no on i dalje ima podršku državne vojske. Američko ministarstvo financija u petak je na crnu listu dodalo još četiri tvrtke i devet brodova, od kojih neki navodno dovoze naftu Kubi. 

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa John Bolton u petak je najavio da će u srijedu održati govor kubanskim emigrantima u Miamiju o mjerama koje će Bijela kuća poduzeti prema Venezueli, Kubi i Nikaragvi, državama koje je prozvao “troikom tiranije”

Iako još nije donijeta konačna odluka o mjerama koje bi Bolton trebao najaviti, Trumpova vlada razmatra niz opcija, poput novih ciljanih sankcija i dodatnih poslovnih restrikcija nad komunističkom otočnom državom koje je ublažio prethodni predsjednik Barack Obama, otkrivaju dva izvora. 

Izvor: Agencije