EU za pokretanje trgovinskih pregovora sa SAD-om

Evropske unija priprema se za trgovinske pregovore sa SAD-om (EPA)
Evropske unija priprema se za trgovinske pregovore sa SAD-om (EPA)

Države članice Evropske unije u ponedjeljak su dale zeleno svjetlo Briselu da pokrene trgovinske pregovore s Washingtonom uprkos francuskom protivljenju, saopćilo je nekoliko izvora iz EU-a za AFP.

Dvadeset osam država članica EU-a mjesecima se bore u vezi sa saglasnošću za pokretanje transatlantskih pregovora, dok neki strahuju da bi njihovo odgađanje dovelo do pokretanja trgovinskog rata s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Izvori iz EU-a saopćili su da je Francuska glasala protiv davanja odobrenja za pregovore, dok se Belgija suzdržala tokom ministarskog samita EU-a u Luxembourgu.

Pariski klimatski sporazum

Insistiranje na ograničenom trgovinskom sporazumu ključni je element dogovora postignutog u julu prošle godine, koji je gotovo propao prošle sedmice nakon što su Sjedinjene Američke Države zaprijetile novim trgovinskim tarifama protiv Evrope vrijednim 11 milijardi dolara.

Pariz je glasao protiv odobrenja pregovora, strahujući od unutrašnjih previranja u Francuskoj samo nekoliko mjeseci uoči evropskih izbora, koji će biti održani od 23. do 26. maja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron insistira da SAD prvo potpiše Pariski klimatski sporazum, koji je Trump odbio potpisati 2017.

Potrebna je, međutim, samo kvalificirana većina članica EU-a, što znači da je francusko “ne” pokretanju pregovora uglavnom simboličnog značaja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO