Porošenko došao sam na debatu predsjedničkih kandidata

Porošenko je stajao pored praznog mesta namenjenog Zelenskom (EPA)

Samo nedelju dana pred drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini dogodila se jedna neobična situacija – jedan od kandidata Volodimir Zelenski nije se pojavio na zakazanoj debati sa protivkandidatom i aktuelnim predsednikom Petrom Porošenkom.

Debata je bila zakazana na najvećem sportskom stadionu, a kako se navodi, nisu pušteni ni gledaoci, koji su ostali ispred stadiona odakle su sa velikog ekrana gledali Porošenka kako odgovara na pitanja novinara, prenosi AP.

Zelenski je Porošenka pozvao na debatu na stadionu dva dana pred drugi krug izbora, koji bi trebalo da se održe 21. aprila, ali Porošenko je želeo da ona bude održana 14. aprila, na šta Zelenski nije pristao.

Porošenko je stajao pored praznog mesta namenjenog Zelenskom.

Zelenski u prednosti

Aktuelni ukrajinski predsednik potom je pozvao Zelenskog na debatu uživo u ponedeljak uveče, na ICTV televiziji, prenosi Tass.

“Dragi Vladimire Aleksandroviču, pozivam vas da učestvujete u emisiji ”Sloboda govora” na ICTV. Biću tamo sutra. Nemojte da se plašite – ništa nije strašno u debatama”, rekao je Porošenko na stadionu.

On je pitao Zelenskog da li će ili neće učestvovati u programu, i dodao da je spreman da ponovi poziv ukoliko ne može u ponedeljak da učestvuje u programu.

U prvom krugu predsedničkih izbora, održanih 31. marta, Zelenski je osvojio 30,24 odsto glasova, dok je Porošenko osvojio 15,95 odsto glasova.

Predsednik Ukrajine se potom obratio pristalicama okupljenim ispred stadiona.

Ankete pokazuju da Zelenski ima znatnu prednost u odnosu na Porošenka uoči drugog kruga izbora.

Izvor: Agencije