‘Sporazum stoljeća’ kao prevara stoljeća

'Mediapart' navodi da 'Kushner-Netanyahu plan' nije utemeljen na razmjeni teritorijalnih, političkih, pravnih i strateških ustupaka (Arhiva)

Američki mirovni plan za Palestinu, koji Bijela kuća priprema više od dvije godine, mogao bi biti otkriven narednih dana. Plan koji Donald Trump predstavlja kao „sporazum stoljeća“, historičari će sutra vjerojatno smatrati diplomatskom „prevarom stoljeća“ ili barem pokušajem prevare stoljeća, navodi francuski portal Mediapart.  

Portal pojašnjava da će plan, koji je najavio Trump, biti raskid s tradicionalnim diplomatskim konsenzusom o ključnim pitanjima kao što su Jerusalem, doseljenička naselja ili izbjeglice, čime bi se prekršila većina priznatih nacionalnih prava Palestinaca prema međunarodnom pravu, te okončao projekat palestinske države s Jerusalemom kao glavnim gradom.  

Plan, koji je teoretski bio pripremljen da riješi 70-godišnju palestinsku problematiku, mogao bi, ako se provede – prema informacijama koje su procurile i otkrivene nekim stranama u regiji – dovesti do likvidacije pitanja Palestine bez njegovog rješavanja, u skladu s onim kako je navedeno i poznato kroz historiju i međunarodno pravo.

„Svi raniji pokušaji su bili bezuspješni“, izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo na saslušanju u Predstavničkom domu 27. marta, te je dodao:

„Mislim da imamo nove, svježe i različite ideje“.

‘Prekid tradicionalnog konsenzusa’

 Zamoljen da pojasni svoje primjedbe, državni sekretar je rekao da bi budući mirovni plan SAD-a “trebao prekinuti tradicionalni konsenzus o ključnim pitanjima, kao što su Jerusalem, doseljenička naselja ili izbjeglice”.

Ako se prisjetimo da je Trumpova administracija već dramatično raskinula s “tradicionalnim konsenzusom”, odnosno američkom diplomatskom tradicijom i međunarodnim pravnim konsenzusom, jednostranim priznavanjem Jerusalema za glavni grad Izraela, a zatim i prebacivanjem svoje ambasade te nedavnim priznavanjem izraelskog suvereniteta nad Golanom, okupiranim kao i Zapadna obala, Gaza i Istočni Jerusalem, onda se samo može zamisliti u kojem pravcu “nove, svježe i različite ideje” mogu voditi “sporazum stoljeća”, navodi portal pomalo sarkastično.

Pogotovo ako se uzme u obzir da ovo pitanje vode osobe lišene bilo kakvih diplomatskih iskustava i znanja o Bliskom istoku, izuzev o Izraelu, gdje finansijski učestvuju u izgradnji doseljeničkih naselja. 

Portal je tu posebno izdvojio Jareda Kushnera, Trumpovog zeta i trgovca nekretninama, baš kao i njegov punac, zatim Jasona Greenblatta, Trumpovog specijalnog savjetnika za međunarodne odnose i Davida Fridmana, ambasadora SAD-a u Izraelu.

S obzirom na to da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas prekinuo kontakt s Washingtonom od priznavanja Jerusalema za glavni grad Izraela, Kushner i njegova ekipa, kako navodi Mediapart, zadovoljili su se saradnjom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim pomoćnicima u izradi mirovnog plana. Međutim, mnogi arapski čelnici, između ostalog predsjednik Egipta Abdel Fattah al-Sisi, jordanski kralj Abdullah II i zaljevski vladari, naročito saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, Kushnerov lični prijatelj, bili su konsultirani i informirani.      

Ponuda ‘uzmi ili ostavi’

Prema dokazima koji se sada mogu prikupiti iz različitih diplomatskih izvora, iz Pompeovih izjava je jasno da je prekršen tradicionalni konsenzus o ključnim pitanjima kao što su Jerusalem, doseljenička naselja i izbjeglice, kao i o drugim temeljnim pitanjima poput granica i sigurnosnih garancija, pojašnjava Mediapart.

Portal naglašava da “Kushner-Netanyahu plan” nije utemeljen, kao prethodni pregovori, na razmjeni teritorijalnih, političkih, pravnih i strateških ustupaka, već na ponudi “uzmi ili ostavi”. Njegova inspiracija, prema samom Trumpu, jesu metode trgovanja nekretninama koje su izgradile njegovo i bogatstvo njegovog zeta.

Jared Kushner je implicitno otkrio u intervjuu za palestinski list Al Quds u junu 2018. da se Palestinci trebaju odreći većine, “ako ne i svih historijskih prava, predviđenih međunarodnim pravom i rezolucijama UN-a, u zamjenu za fond finansijske pomoći od 25 milijardi dolara iz arapskih monarhija za modernizaciju infrastrukture, pružanje stručne obuke i stimuliranje ekonomije na njihovim teritorijama.   

Kushner je u svom govoru upućenom palestinskom narodu, a ne njegovim vođama, rekao kako ih poziva i podržava ne radi toga da dobiju nezavisnu državu, nego prosperitetnu ekonomiju i priliku da poboljšaju svoje životne uslove.

Podsjetio je da “svijet” prolazi kroz industrijsku i tehnološku revoluciju, i da Palestinci mogu imati koristi od toga, jer su oni marljivi i obrazovani susjedi Silicijske doline Bliskog istoka, odnosno Izraela.    

Finansiranje sumnjivog projekta

Portal ovdje podsjeća da strategija mira kroz ekonomiju i individualni uspjeh, gdje se namjerno zanemaruju prava palestinskog naroda kao nacije, nije ništa novo. Međutim, ovo je prvi put da ona predstavlja glavnu ponudu mirovnog plana predloženog Palestincima, kao i da je ovo prvi put od sporazuma iz Osla iz 1993. godine da su postignuća iz prethodnih faza dogovora, a koja su do tada bila osnova za nove razgovore, bila napuštena u većini slučajeva.  

Mediapart navodi da neuravnotežena i otvoreno pristrasna priroda ovog plana, gdje su ustupci dvije strane daleko od istovjetnih, djelomično pojašnjava brojna odgađanja njegovog prezentiranja. Pogotovo što brojni arapski čelnici nerado učestvuju u mobilizaciji 25 milijardi dolara za finansiranje ovog sumnjivog projekta, jer se plaše da će doći u njihovom narodu izbiti bijes protiv plana koji tako očigledno pogoduje Izraelu.  

Portal na kraju zaključuje da, iako u Netanyahuovoj pratnji pojedini vjeruju da će Trump biti u stanju nametnuti svoj mirovni plan u vrijeme koje sam odabere, kao što je učinio prilikom priznavanja Jerusalema i pripajanja Golanske visoravni, situacija bi ovog puta mogla biti teža, što bi moglo opravdati još jedno odgađanje objavljivanja sporazuma do 14. maja, dan kada je David Ben Gurion proglasio uspostavljanje države Izrael 1948. godine.       

Izvor: Mediapart