SAD povlači milione ležaljki Fisher-Price za bebe

U Srbiji je u prvih sedam mjeseci ove godine rođena 741 beba više nego prošle (EPA)
U Srbiji je u prvih sedam mjeseci ove godine rođena 741 beba više nego prošle (EPA)

Milijuni ležaljki za bebe proizvođača Fisher-Price povučeni su s tržišta nakon smrti više desetaka beba, objavila je američka komisija za sigurnost potrošača (CPSC), prenose agencije.

“Smrti beba dogodile su se u ležaljkama Rock ‘n Play, nakon što  su se bebe okrenule na trbuh ili na stranu dok nisu bile pod nadzorom, ili u drugim okolnostima”, navodi komisija u svojoj izjavi.

Povući će se oko 4,7 milijuna proizvoda, dodaje se.

Najmanje 32 bebe umrle su u tim ležaljkama od 2009., utvrdila je komisija u svojem izvješću.

I pedijatri pozvali na povlačenje proizvoda

Fisher-Price je rekao u petak da je dobrovoljno povukao “sve primjerke” proizvoda “u partnerstvu” s CPSC.

“Premda i dalje stojimo iza sigurnosti svih naših proizvoda, s obzirom na prijavljene incidente u kojima se proizvod koristio suprotno sigurnosnim upozorenjima i uputama, odlučili smo … da je dobrovoljno povlačenje najbolji način djelovanja”, priopćila je tvrtka u vlasništvu Mattela.

Američka pedijatrijska akademija pozvala je u utorak da se proizvodi povuku s tržišta.

Njezin predsjednik Kyle Yasuda ležaljke je nazvao “smrtonosnima” i rekao da je nužno “odmah poduzeti akciju”.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Ljekari u Centralnoafričkoj Republici upozoravaju na krizu. Sukobi u toj zemlji doveli su do manjka medicinskih potrepština, ali i osoblja, što direktno ugrožava život tek rođenih beba.  Prema UN-ovom izvještaju, ova je zemlja na drugom mjestu po smrtnosti novorođenčadi u svijetu.

Bolesna djeca u Venecueli umiru jer bolnice nemaju lijekova niti novca za održavanje medicinske opreme. Smrtnost novorođenčadi porasla je za 30 posto otkad se zemlja bori s nestašicama hrane i hiperinflacijom. No, Vlada Nicolasa Madura smatra da je veličina krize prenapuhana i odbija svaku ponudu dostave humanitarne pomoći.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO