Mediji: EU razmatra carine od 19 milijardi eura na robu iz SAD

SAD i EU su u dugom sporu pred Svetskom trgovinskom organizacijom zbog finansijske pomoći koju su davale svojim proizvođačima aviona. (EPA)
SAD i EU su u dugom sporu pred Svetskom trgovinskom organizacijom zbog finansijske pomoći koju su davale svojim proizvođačima aviona. (EPA)

Evropska unija razmatra uvođenje novih carina protiv SAD u vrednosti većoj od 19 milijardi evra, kao odgovor na američko subvencionisanje proizvođača aviona Boinga, prenosi briselski portal Euractiv.com pozivajući se na zvaničnike iz EU.

Očekuje se da će Evropska komisija danas poslati članicama listu američkih proizvoda koji bi se našli na udaru novih carina.

Ukupna vrednost tog izvoza na evropsko tržište je oko 19 milijardi evra.

Ta suma je, kako prenosi Euractiv, mnogo veća od inicijalne procene štete koju su napravile subvencije iz 2012, kada je Komisija taj iznos procenila na 12 milijardi evra.

Najnovija lista je neka vrsta pripremnog odgovora na američke subvencije koje je savezna država Vašington dala Boingu.

WTO arbitrira

Naime, SAD i EU su u dugom sporu pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) zbog finansijske pomoći koju su davale svojim proizvođačima aviona.

Ranije ove nedelje, američki predsednik Donald Trump najavio je uvođenje novih carina na evropske proizvode kao odgovor na subvencije koje Evropa daje Airbusu.

Uprkos inicijalnoj proceni o uvođenju tarifa na oko 11 milijardi evra vredne proizvode iz EU, lista potencijalnih evropskih proizvoda koji će biti na udaru sankcija “teška” je oko 19 milijardi dolara, budući da uključuje poljoprivredno-prehrambene proizvode u vrednosti od oko deset milijardi dolara, industrijske proizvode u vrednosti od 4,5 milijardi, i avione i delove u vrednosti od oko 3,5 milijardi dolara.

Konačnu odluku o obimu odobrenih sankcija kao odgovor i na slučaj Boing, i na slučaj Airbus, doneće arbitar STO, zaključuje Euractiv.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO