Hammond: Parlament bi mogao razmatrati novi referendum o Brexitu

Hammond je jedan od britanskih ministara najnaklonjenijih Evropskoj uniji (EPA)
Hammond je jedan od britanskih ministara najnaklonjenijih Evropskoj uniji (EPA)

Britanski parlament će vjerojatno, po drugi put, glasati o novom referendumu o Brexitu, iako se vlada protivi svakom novom referendumu, potvrdio je britanski ministar financija Philip Hammond, prenosi Reuters.

Hammond se nada da će parlament razriješiti krizu oko Brexita usvajanjem sporazuma do kraja lipnja, potencijalno okončavajući pozive za novim referendumom, te da postoje “dobri izgledi” za napredovanje u pregovorima s oporbenom Laburističkom strankom.

“Ostajem optimističan da ćemo u idućih nekoliko mjeseci postići sporazum”, rekao je novinarima u Washingtonu, gdje prisustvuje sastanku Međunarodnog monetarnog fonda.

No i svjestan je da mogućnost drugog referenduma ne može biti odbačena. “To je prijedlog koji će, uzimajući sve u obzir, vjerojatno biti postavljen pred parlament u nekom trenutku”, poručio je Hammond.

Laburisti će tražiti drugi referendum

Premijerka Theresa May do sada nije uspjela pridobiti svoje konzervativce za sporazum o Brexitu koji je dogovorila s vođama Europske unije prošle godine, što ju je prisililo da potraži odgodu izlaska te počne razgovore s laburistima o tome kako razriješiti krizu u parlamentu.

Mnogi laburistički zastupnici pritišću Jeremyja Corbyna da zahtijeva novi referendum u razgovorima s vladom.

Hammond je rekao da su, za razliku od protivljenja novom referendumu, drugi laburistički zahtjevi, poput carinske unije s EU-om, za raspravu.

Procjenjuje da je otprilike pola godine potrebno za održavanje referenduma, zbog čega ne bi bilo vremena za novi referendum, u slučaju da parlament u nekoliko idućih mjeseci uvjetuje referendumom prihvaćanje sporazuma u Brexitu, jer Velika Britanija napušta EU 31. listopada.

Parlament odbacio sve prijedloge

Hammond je jedan od britanskih ministara najnaklonjenijih Europskoj uniji te ga, zbog izjava da bi Velika Britanija trebala ostati bliska s Unijom, kritiziraju pristaše Brexita.

Ponovno ih je naljutio nedavno kada je opisao drugi referendum o Brexitu kao “savršeno vjerodostojan prijedlog”.

“(Drugi referendum) je na koncu pitanje o parlamentu i parlamentarnim brojkama i o tome što će Laburistička stranka odlučiti jer je sama Laburistička stranka duboko podijeljena po tom pitanju te će u jednom trenutku morati odlučiti što zastupa”, rekao je Hammond.

Parlamet je prethodno odbacio drugi referendum i druga moguća rješenja krize.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO