UN: Zbog borbi oko Tripolija raseljeno više od 8.000 civila

Jedinice koje podržavaju međunarodno priznatu Vladu Libije obećale su da će vratiti sve oblasti koje su nedavno zauzele Haftarove snage (Reuters)
Jedinice koje podržavaju međunarodno priznatu Vladu Libije obećale su da će vratiti sve oblasti koje su nedavno zauzele Haftarove snage (Reuters)

Eskalacija nasilja u i oko Tripolija, glavnog grada Libije, rezultirala je raseljavanjem više od 8.000 osoba, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric je izjavio da su borbe u prethodna 24 sata bile “najžešće od početka neprijateljstava”, prenosi Beta.

Pobunjeničke snage, na čelu s feldmaršalom Khalifom Haftarom, koje kontroliraju istočni dio Libije, pokrenule su prošlog četvrtka ofanzivu u namjeri da osvoje Tripoli.

Jedinice koje podržavaju međunarodno priznatu vladu Libije sa sjedištem u Tripoliju obećale su da će vratiti sve oblasti koje je nedavno zauzela Haftarova Libijska nacionalna armija – LNA.

Podijeljenja vlast

U ovoj naftom bogatoj zemlji sjeverne Afrike, poslije svrgavanja i ubistva lidera Moammara Gaddafija 2011. godine, vlada dvovlašće – zapadni dio zemlje s Tripolijem kontrolira međunarodno priznata Vlada, a istok zemlje pobunjenička LNA, koju predvodi Haftar.

Pored toga, u Libiji postoje i brojne oružane grupe, koje su glavni šverceri migranata koji žele stići u Evropu.

Dujarric je potvrdio da će UN nastaviti insistirati na tome da se omogući dostavljanje humanitarne pomoći ugroženima te otvaranje slobodnog prolaza za civile i ranjenike.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od Haftera da prekine napade na Tripoli, precizirala da nema vojnog rješenja za problem Libije i pozvala sukobljene strane da sjednu za pregovarački stol.

I tuniski ministar odbrane Abdelkarim Zbidi saopćio da su vojne jedinice ove zemlje na granici s Libijom stavljene u stanje povišene vojne gotovosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO