Svađa Francuske i Italije zbog Libije

Libijska nacionalna vojska je zaustavljena u južnim predgrađima Tripolija (EPA)

Francuska i Italija spore se i oko načina rješavanja obnovljenog sukoba u Libiji, dok je snažni otpor zaustavio snage penzioniranog generala Khalife Haftara pred južnim predgrađima Tripolija, prenosi Reuters.

Službeni Rim, kojem je Libija nekada bila kolonija, upozorava Pariz, koji je u dobrim odnosima s Haftarom, da se suzdrži od potpore bilo kojoj frakciji.

Prethodno su diplomati rekli da je Pariz sabotirao stajalište Europske unije koja je pozvala Haftara da zaustavi ofenzivu.

“To bi bilo bi jako ozbiljno ako Francuska, zbog ekonomskih i trgovačkih razloga, blokira inicijativu EU-a za mir u Libiji i podupire stranu koja se bori. Kao ministar unutarnjih poslova, neću stajati po strani i gledati”, rekao je talijanski potpredsjednik Matteo Salvini.

Francuska, koja posjeduje naftna polja u istočnoj Libiji, pružila je vojnu pomoć Haftaru, kažu libijski i francuski službenici.

Ubijeno najmanje 56 ljudi

Također je bila ključni akter Gadafijevog svrgavanja.

Italija podupire Vladu koju podupiru i Ujedinjeni narodi.

Prema podacima UN-a, u borbama Haftarovih snaga i međunarodno priznate Vlade u Tripoliju ubijeno je najmanje 56 ljudi, a više od 8.000 osoba napustilo je svoje domove u Tripoliju posljednjih dana.

Reutersov je novinar čuo povremene pucnjave i eksplozije, dok se Libijska nacionalna vojska – LNA suočava sa snagama premijera Fayeza al-Sarraja u blizini međunarodne zračne luke i okruga Ain Zara.

Službenici su smjestili izbjegle obitelji u škole.

Djelatnici Crvenog polumjeseca su donosili obroke u jednu školu, uz pucnjavu koja se čula u daljini.

Haos koji traje osam godina

Haftarov napad na Tripoli posljednji potez je u građanskom ratu i posljedičnom kaosu, koji vladaju u Libiji od 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen Muammar Gaddafi.

Nakon što su “pomeli” jug, LNA je zaustavljen u južnim predgrađima Tripolija, 11 kilometara od centra grada.

LNA je držao i gubio pojedine položaje više puta.

Više od 190 Haftarovih vojnika je zarobljeno, rekli su službenici u Tripoliju.

Ukupno je 116 boraca zarobljeno u Zawiyi, gradu zapadno od Tripolija, te dodatnih 75 u Ain Zari, južnom predgrađu libijske prijestolnice, naveli su službenici.

U zatvoru u Zawiyi Reutersov je novinar vidio zarobljenike, većinom mladiće, od kojih su neki bili obučeni kao civili.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO