SAD traži da Bin Salman prekine veze sa Al-Qahtanijem

Al-Qahtani je navodno izdao naređenje da se Khashoggi likvidira ukoliko odbije da se dobrovoljno vrati u Saudijsku Arabiju (Arhiva)

Američki državni sekretar Mike Pompeo sugerisao je saudijskom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu da prekine veze sa bivšim kraljevskim savjetnikom koji se povezuje s ubistvom novinara Jamala Khashoggija, objavio je The Guardian, citirajući neimenovani izvor.

Prema britanskom listu, Pompeo je privatno izrazio zabrinutost zbog kontakata Bin Salmana sa Saudom al-Qahtanijem, koji je optužen da je vodio Khashoggijevo ubistvo.

Khashoggi je ubijen 2. oktobra 2018. godine nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu.

Nakon nekoliko kontradiktornih saopštenja, Saudijska Arabija potvrdila je da je kolumnist Washington Posta ubijen u zgradi konzulata.

Izdao naređenje za ubistvo

Američke obavještajne službe navodno su zaključile da je Bin Salman bio umiješan u zločin, što Saudijska Arabija negira.

Vjeruje se da je Al-Qahtani igrao ključnu ulogu u ubistvu. Prvo ga je pokušao uvjeriti da se vrati u Saudijsku Arabiju, iz koje je otišao u samoproglašeni egzil u SAD-u. Sastao se sa saudijskim timom za ubistva prije nego što je otputovao u Tursku i navodno izdao naređenje da se Khashoggi likvidira ukoliko odbije da se dobrovoljno vrati u Saudijsku Arabiju.

Nakon Khasgoggijevog ubistva, Al-Qahtani je otpušten s mjesta kraljevskog savjetnika, ali oblak sumnje oko njegovog statusa izaziva pitanje da li i dalje djeluje iz sjene.

U januaru, Washington Post je objavio da je Bin Salman ostao u kontaktu sa Al-Qahtanijem i da i dalje od njega traži savjete.

Post je citirao izvore koji su tvrdili da je Al-Qahtani nedavno u dva navrata putovao u Ujedinjene Arapske Emirate, iako bi trebao biti u kućnom pritvoru u Rijadu.

Aktivan u Bin Salmanovom uredu

The Guardian također izvještava da je Al-Qahtani i dalje aktivan u Bin Salmanovom uredu.

State Department je The Guardianu poručio da neće komentarisati privatnim diplomatskim razgovorima, dok na upit Al Jazeere nije odgovorio.  

Reporter Al Jazeere iz Washingtona Rosiland Jordan rekao je da „u SAD-u postoji  uvjerenje da Saud al-Qahtani i dalje ima velik utjecaj na Bin Salamana“.

Guardianov tekst dolazi u periodu pojačanog pritiska na Pompea i Bijelu kući da Saudijsku Arabiju drže odgovornijom za Khashoggijevo ubistvo.

Izvor: Al Jazeera