Pompeo želi Kinu u sporazumu o nuklearnom naoružanju

Kina trenutno ima 280 nuklearnih bojevih glava, navodi istraživački centar Udruženje za kontrolu naoružanja (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo ocijenio je da bi se Kina trebala priključiti Sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja – START, za čije se pregovaranje s Rusijom priprema SAD.

Bilateralni sporazum o smanjenju strateškog naoružanja Novi START, kojim se nuklearni arsenali SAD-a i Rusije održavaju na mnogo nižem nivou od onog u vrijeme Hladnog rata, ističe 2021. godine, u vrijeme velikih napetosti između Moskve i Washingtona, prenosi Beta.

Pompeo je naveo da se Novi START “u najvećem dijelu poštuje”, za razliku od Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa – INF, iz kojeg su Sjedinjene Američke Države istupile u februaru, istovremeno optužujući Rusiju za njegovo kršenje.

Tim sporazumom su bili zabranjeni projektili dometa od 500 do 5.500 kilometara.

“Predsjednik Donald Trump je bio veoma jasan: ako možemo postići dobar sporazum, čvrst sporazum o kontroli naoružanja, to trebamo i uraditi”, rekao je Pompeo pred odborom Kongresa.

Peking ima 280 nuklearnih glava

On je, međutim, dodao da bi naredni START trebao uključiti i Kinu, iako nije otišao toliko daleko da učešće Pekinga proglasi preduvjetom za sporazum.

“Trebamo osigurati da sve zainteresirane strane također učestvuju. To možda nećemo uspjeti. Možda ćemo po ovom pitanju sarađivati samo s Rusima. Ali, ako govorimo o nuklearnim kapacitetima koji predstavljaju opasnost po SAD, danas postoji novi svijet”, naveo je Pompeo.

Upitan da li aludira na Kinu, Pompeo je potvrdio i naveo da Peking razvija svoj nuklearni program.

Prema istraživačkom centru Udruženje za kontrolu naoružanja, SAD posjeduje 6.550 nuklearnih bojevih glava, a Rusija 6.850.

Kina trenutno ima 280 nuklearnih bojevih glava.

Izvor: Agencije