Pence: Za odlazak Madura sa vlasti ‘sve opcije na stolu’

Sastankom su dominirale američke težnje da svrgnu predsjednika Nicolasa Madura (EPA)

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da je administracija Donalda Trumpa odlučna ukloniti predsjednika Nicolasa Madura sa vlasti u Venecueli, po mogućnosti diplomatskim i ekonomskim pritiskom, ali “sve opcije su na stolu” – i Rusija i drugi trebaju se držati po strani.

Ambasador Venecuele pri UN-u Samuel Moncada je na zasjedanju Vijeća sigurnosti upozorio da Trumpova administracija njegovoj zemlji donosi prijetnju ratom i da “priprema teren za invaziju”.

“Moramo zaustaviti ovaj rat Donalda Trumpa”, rekao je Moncada, prenosi AP.

Sjedinjene Američke Države su  sazvale hitan sastanak duboko podijeljenog Vijeća sigurnosti UN-a kada je riječ o Venecueli, kako bi se raspravljalo o pogoršanoj humanitarnoj situaciji u toj zemlji.

Međutim, kao i na prethodnim sjednicama Vijeća sigurnosti o Venecueli, sastankom su dominirale američke težnje da svrgnu predsjednika Madura i da na njegovo mjesto postave predsjednika Nacionalne skupštine i lidera opozicije Juana Guaida.

SAD treba podršku UN-a

Pence je zatražio od UN-a da priznaju Guaida, kao i da ambasadoru Moncadi oduzmu akreditive kao predstavniku, kako je rekao, nelegitimne Madurove Vlade.

Gledajući u pravcu Moncade, koji je sjedio za istim stolom u Vijeću sigurnosti UN-a, Pence je rekao: “Uz svo dužno poštovanje, gospodine ambasadore, ne biste trebali biti ovdje. Trebali biste se vratiti u Venecuelu i prenijeti Nicolasu Maduru da je njegovo vrijeme isteklo. Vrijeme mu je da ode.”

Pence je zatim napustio salu, tako da nije mogao čuti obraćanje Moncada.

“Moj legitimitet zavisi od legitimiteta moje Vlade, koju priznaje UN. Ne zavisi od izjava… potpredsjednika SAD-a”, kazao je ambasador Venecuele.

Sjedinjenim Američkim Državama  bit će potrebna podrška 193 članice Generalne skupštine UN-a kako bi dobile priznanje Guaida kao novog legitimnog predsjednika Venecuele, s obzirom da za sada samo 54 članice podržavaju Guaida kao privremenog predsjednika, navodi AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Venecuele najavio protjerivanje trojice američkih diplomata zbog navodne urote protiv njegove vlade.

Published On 17 Feb 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO