Njemačka: Za remont borbenih aviona devet milijardi eura

Očekuje se da trošak remonta Tornada iznosi 100 miliona eura po avionu (Arhiva)

Njemačko Ministarstvo odbrane procjenjuje da će gotovo devet milijardi eura koštati da zadrži svoju staru flotu od 93 borbena aviona Tornado, koji trebaju letjeti do 2030. godine, navodi se u povjerljivom dokumentu koji je ove sedmice dostavljen njemačkim zastupnicima.

Gruba prognoza troškova podrazumijeva 5,64 milijardi eura za održavanje aviona koji su u upotrebi od 1983. godine, 1,62 milijardi za izradu zamjena za dotrajale dijelove te 1,58 milijardi eura za njihovu nabavku, navedeno je u dokumentu u koji je uvid imao Reuters.

Parlamentarni izvori kažu da je procjena čak i veća od navedene sume i da se očekuje da trošak remonta Tornada iznosi 100 miliona eura po avionu te da bi bilo jeftinije kupiti nove avione.

Međutim, zbog složenih njemačkih procedura za nabavku za potrebe odbrane, kao i kompliciranog procesa certificiranja novih aviona za nošenje nuklearnog oružja, nijedan novi ratni avion neće moći ući u upotrebu do 2025. godine, ili čak kasnije.

F-35 jedini certificiran

Ova procjena Ministarstva odbrane došla je kao odgovor na pitanje zastupnika iz opozicione Partije slobodnih demokrata – FPD, koji su kritizirali Ministarstvo zbog odustajanja od F-35, jedinog aviona koji je već certificirvan.

Njemačka je u januaru odlučila da kao zamjenu za višenamjenske avione tipa Tornado neće nabavljati američke avione F-35 proizvođača Lockhead Martin.

Odlučeno je da se izabere ili F/A-18, ili Eurofighter, a sada je na njihovim proizvođačima, Boeingu i Airbusu, da dokažu da su njihovi avioni certificirani da nose američko nuklearno naoružanje, što je jedna od obaveza njemačke vojske u sklopu NATO-a.

Avioni Tornado mogu nositi američke nuklearne bombe i za sada je izvjesno da će Njemačka zavisiti od njih dok ne dobije nove, certificirane avione, što može potrajati godinama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO