Njemačka za političare kupuje tri aviona za 1,2 milijarde eura

Njemački parlament odobrio je kupovinu tri aviona Airbus A350-900 (Arhiva)

Nakon serije kvarova na avionima kojima se služe njeni političari Njemačka je naručila tri aviona Airbus A350-900 u vrijednosti 1,2 milijarde eura, koji bi trebali obnoviti dotrajalu državnu flotu, javljaju njemački mediji u četvrtak, prenosi Hina.

“Parlament je upravo odobrio kupovinu tri nova Airbusa A350-900 opremljena VIP kabinama”, saopćila je Njemačka vojna avijacija (Luftwaffe) posredstvom Twittera.

Avioflota kojom se služe visokorangirani njemački političari u okviru je Luftwaffea i posljednjih je godina zbog čestih kvarova bila na žestokom udaru kritika.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zbog kvara na avionu u novembru prošle godine propustila je veći dio samita G20 u Argentini, a slični kvarovi događaju se gotovo na sedmičnoj bazi i na ostalim letjelicama.

Mnogi slučajevi kvarova

U srijedu je ministar finansija Olaf Scholz zbog kvara na vladinom prekookeanskom avionu bio primoran otputovati u Washington na sastanak Međunarodnog monetarnog fonda manjim avionom, koji je morao sletjeti na Island radi točenja goriva.

Slično se prije nekoliko dana dogodilo i ministru vanjskih poslova Heiku Maasu na putu na sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Ministar za pomoć u razvoju Gerd Mueller, koji je prošle godine zbog kvara na čak dva aviona u Africi proveo nekoliko dana više od planiranog, izjavio je da ti kvarovi štete ugledu Njemačke kao tehničke velesile.

Magazin Der Spiegel prije nekoliko dana kritizirao je troškove novih aviona, koji su, osim sistema za samoodbranu, opremljeni i luksuznim salonima.

Troškovi VIP opreme po avionu iznose gotovo 100 miliona eura, tvrdi Der Spiegel.

Izvor: Agencije