Kremlj: Turska može proizvoditi komponente za S-400

'Proizvodnja sistema S-400 može biti na teritoriji Turske', rekao je Peskov (EPA)

Komponente za sistem protivzračne odbrane S-400 mogu se proizvoditi u Turskoj, izjavio je u četvrtak Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Ne govorimo o kompletnom proizvodnom lancu jer je riječ o novoj vrsti oružja. Međutim, može se organizirati proizvodnja nekih komponenti. Proizvodnja može biti na teritoriji Turske”, rekao je on, prenosi Anadolija.

Rusija je otvorena za isporuku više protivzračnih sistema odbrane S-400 Turskoj, rekao je u srijedu Peskov,

Njegova izjava uslijedila je nakon što je Turska ukazala da bi mogla naručiti još sistema S-400 iz Rusije u slučaju da Sjedinjene Američke Države ne isporuče Ankari raketni sistem zemlja-zrak Patriot.

Washington protiv kupovine S-400

“Rusija je otvorena, Rusija ima mnogo određenih sposobnosti, tehnološku kompetenciju i, naravno, Rusija traži mogućnost da proširi vojno-tehničku saradnju. To je apsolutno normalan proces”, naglasio je Peskov.

Washington pokušava spriječiti tursku kupovinu sistema S-400 od Rusije, a prošle sedmice obustavio je isporuku dijelova i opreme za borbene avione F-35.

Američki zvaničnici predložili su da Turska radije kupi njihov raketni sistem Patriot nego S-400, tvrdeći da je to nespojivo s NATO-ovim sistemima te da bi Moskva tako mogla indirektno dobiti ključne parametre američkih bombardera.

Turska je odgovorila da je odbijanje SAD-a da proda sisteme Patriot dovelo do toga da traži druge prodavače, dodajući da je Rusija ponudila bolji dogovor, uključujući razmjenu tehnologije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO