Assange osuđen za kršenje uvjeta kaucije

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange proglašen je krivim pred sudom u Westminsteru zbog kršenja uvjeta za puštanje uz jamčevinu, za što mu prijeti zatvorska kazna od 12 mjeseci, prenosi Reuters.

Uhićen je jutros u Veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, a britanska je policija potvrdila da je to učinjeno po zahtjevu Sjedinjenih Američkih Država.

Sudac je potvrdio da će Assange ponovno biti izveden pred sud 12. lipnja, kad će se razmatrati zahtjev SAD-a za njegovo izručenje.

Assange se izjasnio da se ne smatra krivim zato što se nije predao pravosudnim tijelima.

SAD traži njegovo izručenje zbog kaznenih prijava za objavljivanja više desetaka tisuća tajnih vladinih dokumenata.

Odvjetnik američke administracije naveo je da je uhapšen na temelju dvaju naloga: zato što se nije pojavio pred sudom, ali i zato što je govorio: “Ovo je nezakonito, ne idem!”

 

Potvrda policije

“Julian Assange (47) uhićen je 11. travnja na zahtjev američkih vlasti. Riječ je o zahtjevu za izručenje po članku 73. Zakona o izručenju. Pojavit će se što je prije moguće pred Vestminsterskim sudom”, objavila je policija.

Oglasile su se i američke pravosudne vlasti, navodeći kako je tužiteljstvo već podignulo optužnicu protiv njega, kojom mu stavljaju na teret da je, zajedno s bivšom obavještajnom analitičarkom američke vojske Chelsea Manning, kovao zavjeru u pokušaju da pristupi povjerljivim informacijama američke vlade 2010.

Assange je suočen s kaznom od najviše pet godina zatvora, navodi se u priopćenju američkog Ministarstva pravosuđa, prenosi Reuters.

Osnivača WikiLeaksa SAD tereti za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Optužen je da pomogao Manning da “provali” lozinku s pomoću koje je uspjela pristupiti podacima u računalima Pentagona, navodi AP. 

 

Hunt: Assange nije heroj

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je novinarima da “Assange nije heroj” i da će o njegovoj budućnosti “odlučiti britanski sudovi”.

“Nitko nije iznad zakona. Julian Assange nije heroj. Skrivao se od istine godinama i godinama. Pravično je da o njegovoj budućnosti odluči britanski pravosudni sustav”, rekao je Hunt.

Državni tajnik u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova Alan Duncan rekao je da London neće izručiti Assangea SAD-u ako mu tamo prijeti smrtna kazna.

“To je naša politika u svim slučajevima, pa se to odnosi i na Juliana Assangea”, rekao je Duncan.

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno ranije je kazao da je njegova zemlja odlučila “na suveren način” povući diplomatski azil Julianu Assangeu.

Međutim, Morena je njegov prethodnik na dužnosti Rafael Correa, koji je u egzilu u Belgiji od 2017., optužio da je odgovoran za uhićenje, nazivajući ga “najvećim izdajnikom u povijesti Latinske Amerike”.

Švedska bi mogla opet otvoriti istragu

Odvjetnica žene koja je tužila Assangea za silovanje u Švedskoj 2010. rekla je da će zatražiti da švedsko tužiteljstvo ponovno otvori istragu o tome. 

“Sve ćemo učiniti kako bi tužitelji ponovno otvorili švedsku istragu. Želimo da Assange bude predan Švedskoj i da mu se sudi za silovanje”, rekla je Elisabeth Massi Fritz za agenciju AFP.

Švedska je o tom slučaju prekinula istragu u svibnju 2017.

Švedsko je tužiteljstvo danas objavilo da prati događaje u Londonu, ali da još mora prikupiti sve informacije.

“Ovo je i nama novost, pa nismo imali vremena prikupiti sve informacije. Također ne znamo zbog čega je uhićen. Pratimo razvoj događaja”, navela je državna odvjetnica Ingrid Isgren u priopćenju.

 

Sedam godina u ambasadi 

Tužiteljstvo je načelno istaknulo da bi preliminarna istraga mogla ponovno biti otvorena ako zločin za koji je optužen nije otišao u zastaru, što bi se s navodnom optužbom protiv Assangea dogodilo u kolovozu 2020.

Švedske vlasti optužuju Assangea po jednoj točki optužnice za nezakonitu prisilu, po dvjema točkama za seksualni napad i po jednoj točki za silovanje, navodno, počinjeno u kolovozu 2010.

U ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu Assange je živio od 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. 

Assange negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD-a kako bi se suočio s njihovim optužbama za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Iz WikiLeaksa navode da njihov osnivač nije “išetao iz Veleposlanstva”.

“Ekvadorski veleposlanik pozvao je britansku policiju u zgradu Veleposlanstva i on [Assange] odmah je uhićen”, navodi se na Twitter-profilu WikiLeaksa.

Dodaje se da je “Ekvador nezakonito ukinuo Assangeov politički azil i tako prekršio međunarodno pravo”.

Ukinuto mu i ekvadorsko državljanstvo

Kasnije tijekom dana Assangeu je, nakon što mu je uskraćen diplomatski azil, oduzeto i ekvadorsko državljanstvo, potvrdio je u Quitu ministar vanjskih poslova Jose Valencia.

“Dokumenti o ekvadorskom državljanstvu iz 2017. ukinuti su u srijedu po odluci Ministarstva vanjskih poslova, nakon brojnih nepravilnosti tijekom procedure”, rekao je Valencia na konferenciji za novinare.

Ekvador je optužio Assangea i WikiLeaks i da su sudjelovali u pokušajima destabilizacije zemlje.

“Imamo dokaze da su sudjelovali u pokušajima destablilizacije vlade”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Maria Paula Romo.

Pritom je pojedinačno navela Assangea, dvojicu ruskih hakera koji žive u Ekvadoru, te treću osobu, koja također živi u Ekvadoru, a visokopozicionirani je član WikiLeaksa.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO