Muslimani u Britaniji pozvali vladu da se bori protiv islamofobije

Prva stvar koju vlada mora uraditi jest da prizna da islamofobija nije mali nego veliki problem (EPA)

Nakon napada maljem na džamije u Birminghamu i zbog porasta broja napada, muslimani u Velikoj Britaniji traže od vlade te zemlje da preduzme potrebne korake u borbi protiv islamofobije.

Nakon napada na džamije na Novom Zelandu, u Velikoj Britaniji porastao je broj islamofobičnih napada, podaci su nevladine organizacije Tell Mama, koja prati aktivnosti koje se provode protiv muslimana u toj zemlji.

Od 15. do 21. marta, od 95 zabilježenih slučaja u 85 je riječ o direktnoj terorističkoj prijetnji, prenosi Anadolija.

Nakon napada u blizini džamije Finsbury Park 2017, kad je kamionom ubijena jedna osoba, imam Muhammed Mahmud proglašen je herojem jer je tada smirio lokalne muslimane.

To više nije apstraktan problem

Imam je jedne džamije u istočnom dijelu Londona.

“Očito, problem islamofobije više nije apstraktan”, poručio je Mahmud, navodeći da se islamofobija ne odnosi samo na govor mržnje nego na kampanju i redovne napore usmjerene na poticanje nasilja nad muslimanima od Velike Britanije, Evrope, pa do Novog Zelanda.

Uzimajući u obzir veličinu problema, Mahmud je rekao: “Islamofobija nije ograničena na ono što radi nekoliko ljudi nego je riječ o kampanji koja opravdava ubijanje onih koji ne vide kao ljudska bića.”

Smatra da je takav slučaj nedavno zabilježen na Novom Zelandu.

Podsjetio je da su žrtve napada na Novom Zelandu bile u dobi od tri do 71 godine i da su ubijene bez ikakve milosti ili poštovanja svetosti ljudskog života.

Neprihvatljiv govor mržnje

“To može uraditi samo neko ko ne vidi muslimane kao ljudska bića”, izjavio je Mahmud.

Istakao je da se muslimani boje da se sličan napad ne dogodi i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Smatra da prva stvar koju vlada mora uraditi jest da prizna da islamofobija nije mali nego veliki problem, koji utječe na sigurnost više od tri miliona muslimana u Velikoj Britaniji.

Također je naglasio potrebu da se izdvoji dovoljan budžet kako bi se omogućila sigurnost ugroženih zajednica, kao što su muslimani u toj zemlji.

Potcrtao je da govor mržnje ne može biti prihvaćen ni u jednom civiliziranom društvu.

Da su islamofobija i mržnja prema muslimanima u Evropi povećane smatra i Abdullah Faliq iz vakufa Kurtuba.

“Ono što se desilo na Novom Zelandu jest upozorenje. Mislimo da bi vlada trebala raditi s muslimanima i drugim zajednicama kako bi taj problem bio riješen”, upozorio je Faliq.

Mete islamofobičnih i desničarskih napada

Smatra da među muslimanima postoji strah, ali da on neće utjecati na njihov život niti ga kontrolirati.

Muslimani u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon terorističkog napada 15. marta 2019. na dvije džamije na Novom Zelandu, tražili su pojačanje sigurnosti džamija.

Proteklog mjeseca u Londonu dvije osobe bile su mete islamofobičnih ili ekstremno desničarskih napada.

Krajem marta šest džamija u britanskom gradu Birminghamu bile su mete napada maljem, dok su u aprilu prošle godine dvojica muškaraca povrijeđena kad je automobil udario u pješake u neposrednoj blizini džamije u Birminghamu.

Izvor: Agencije