Khamenei: SAD je povukao podmukao potez

Ali Khamenei, Iran
Khamenei: 'Borba za oslobođenje Palestinaca obaveza je i islamski džihad' (EPA)

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei smatra da su Sjedinjene Američke Države učinile “podmukli potez” svrstavši iransku Revolucionarnu gardu na popis stranih terorističkih organizacija, javlja Reuters.

Istovremeno, Teheran je obećao da će poduzeti akcije protiv američkih snaga u regiji.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je proglasio Revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom. što je korak bez presedana. koji bi mogao povećati tenzije na Bliskom istoku, konstatira britanska agencija.

“Žele se urotiti protiv naše Garde. koja je uvijek bila na prvoj crti u suočavanju s neprijateljima naše Revolucije te je uvijek branila zemlju. Amerika nije uspjela u blokiranju našeg napretka”, rekao je Khamenei, koji zapovijeda Revolucionarnom gardom.

“Unatoč svim pritiscima unatrag 40 godina, Amerikanci nisu uspjeli učiniti ništa i njihov podmukli potez neće uroditi plodom”, kazao je on, a prenijeli iranski mediji.

Irak pokušao zaustaviti odluku

Iran je odmah u ponedjeljak reagirao na američku odluku, proglasivši američku vojsku “terorističkom organizacijom”.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao da je Revolucionarna garda zaštitnik Irana, a na američku odluku je reagirao i Irak koji želi, kako kaže, dobre odnose i s Teheranom, i Washingtonom.

Irački premijer Adil Abdul-Mahdi rekao je kako odluka Washingtona može imati negativne posljedice za Irak i ostatak regije.

“Irak je pokušao zaustaviti odluku”, kazao je Abdul-Mahdi.

“Ulažemo sve napore kako bi donio mir u regiju, jer nastoji održati dobre odnose i s Teheranom, i s Washingtonom”, dodao je.

Izvor: Agencije