Hiljade ljudi zbog borbi napustile domove u Tripoliju

Haftarovim snagama ulazak u Tripoli blokiraju metalni kontejneri i kamioneti na kojima su postavljeni mitraljezi velikog kalibra (EPA)

Snage generala Khalife Haftara i jedinice odane vladi u Tripoliju bore se u predgrađima libijskog glavnog grada u srijedu, a zbog borbi su hiljade stanovnika morale napustiti svoje domove.

Libijska nacionalna armija (LNA), snage zapovjednika Haftara, zauzele su položaje u predgrađima 11-ak kilometara južno od grada, a ulazak u grad blokiraju metalni kontejneri i kamioneti, na kojima su postavljeni mitraljezi velikog kalibra.

Stanovnici svjedoče o tome da nad Tripolijem bruje avioni LNA te da u predgrađima odjekuju zvuci sukoba, prenosi Hina.

Haftarove snage nakratko su zauzele bivši međunarodni aerodrom ranije ove sedmice, ali su ga snage odane međunarodno priznatoj vladi Fayeza al-Serejja ponovo osvojile, a LNA se učvrstila dalje na jugu, rekli su svjedoci.

Ujedinjeni narodi saopćili su da je domove napustilo najmanje 4.500 stanovnika Tripolija. Većina ih se sklonila iz zona sukoba na sigurnija gradska područja.

No, u zamci je ostalo još mnogo više ljudi, rečeno je.

Ugroženo pola miliona djece

Snage LNA iz svog uporišta na istoku Libije zauzele su rijetko naseljen, ali naftom bogati jug ranije ove godine prije nego što su prije sedam dana krenule prema Tripoliju, gdje je sjedište međunarodno priznate vlade.

Libija je podijeljena između suparničke istočne i zapadne uprave od 2011, nakon svrgavanja i ubistva Muammara Gaddafija.

UN želi da obje strane zajedno pristanu na izbore i izlazak iz haosa.

Humanitarna agencija UN-a OCHA saopćila je da je vrlo zabrinuta zbog “neproporcionalne i neselektivne” upotrebe oružja u gusto naseljenim područjima.

OCHA je naglasila da je ugroženo pola miliona djece.

Izvor: Agencije