Zelenski i Porošenko u drugom krugu izbora

Komičar Volodimir Zelenski, pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Ukrajini, 21. travnja u drugome krugu sučelit će se s dosadašnjim predsjednikom Petrom Porošenkom, na odlučnim izborima za tu zemlju pogođenu ratom, prenosi AFP.

Dok se kritičari Zelenskog pitaju ima li kapacitet za upravljanje zemljom i upozoravaju na neodređenosti njegova programa, taj netipični kandidat je u potpunosti iskoristio odbacivanje elita, globalni trend osobito jak u Ukrajini nakon dugih godina teških gospodarskih problema i korupcijskih skandala.

Prema preliminarnim rezultatima, a nakon dvije trećine prebrojanih glasova, ukrajinsko Središnje izborno povjerenstvo potvrdilo je da je Zelenski osvojio 30,4% glasova.

Isti izvor je naveo kako je Porošenko osvojio 16,3% glasova.

Vodeća prema anketama na početku kampanje, bivša premijerka Julija Timošenko ostala je na trećoj poziciji. Povjerenje joj je dalo 13,1% birača.

Zelenski: Samo pobjeda!

“Ovo je tek prvi korak prema uvjerljivoj pobjedi. To je tek početak, nećemo se opustiti”, rekao je Zelenski. Najavio je da ne namjerava pregovarati s eliminiranim kandidatima, a svoju strategiju sažeo je u poruku: “Samo pobjeda”.

Porošenko je izjavio da ozbiljno shvaća svoj loš rezultat na izborima.

“Ne osjećam nikakvu euforiju. Kritički i trezveno shvaćam poruku koju je društvo poslalo aktualnim vlastima”, rekao je Porošenko, javio je AP.

Ukrajinska policija primila je više od 1.600 žalbi u vezi s nepravilnostima u izbornom danu, zajedno s još stotinama pritužbi na pokušaje podmićivanja birača i odnošenje glasačkih listića s biračkih mjesta.

Na izbore je izašlo 63,4% birača, a glasali su za ukupno 39-ero kandidata.

Prijedlog ruskoj Dumi da ne prizna izbore

Odbor ruske Državne dume za Zajednicu nezavisnih država (ZND), evroazijsku integraciju i odnose sa sunarodnicima predložio je donjem domu parlamenta da ne prizna rezultate predsjedničkih izbora u Ukrajini, javila je ruska agencija TASS.

Predsjedatelj Odbora Leonid Kalašnjikov rekao je da su u prvom izbornom krugu građani jugoistoka Ukrajine i svi državljani Ukrajine u Rusiji lišeni prava glasa.

“Radi se o pet, šest miliona ljudi, to je trećina glasača koji su sudjelovali na izborima. Za nas je to osnovni razlog da ne priznamo legitimitet ovim izborima” rekao je Kalašnjikov

Međutim, dodao je da to ne znači da će Rusija odbiti svaki vid suradnje s novim vlastima.

Izvor: Al Jazeera i agencije