Zatvorska kazna ženi optuženoj za ubistvo polubrata Kim Jong-una

Sudija je naredio ukidanja jedne trećine kazne nakon što je optužena priznala krivicu (Reuters)

Žena iz Vijetnama optužena za ubistvo polubrata lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una osuđenja je na tri godine i četiri mjeseca zatvora. 

Presuda donesena u Maleziji dešava se nakon što je 30-godišnja Doan Thi Huong priznala krivicu kako bi smanjila kaznu. 

Sudija je naredio ukidanje jedne trećine kazne, rekavši da je ona usmjerena na “postizanje ravnoteže između interesa javnosti i interesa optužene”. 

“Veoma sam sretna”, rekla je Houng novinarima sa lisicama na rukama, zahvalivši i svojim pristalicama, kao i vladama Vijetnama i Malezije. “Ovo je poštena presuda za mene.”

Njeni advokati su naveli da se očekuje da će biti puštena prve sedmice u maju. 

Promjena optužnice

Ranije je tužilaštvo reklo da je generalni tužilac odlučio podići alternativnu optužnicu o “dobrovoljnom nanošenju povreda opasnim oružjem ili sredstvima”, koja nosi maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora, dvije sedmice nakon što je odbio poziv advokata Huong da se povuče optužba za ubistvo. 

Taj zahtjev je došao nakon iznenadnog povlačenja optužbi protiv druge osumnjičene Siti Aisyah koja se sada vratila kući u Indoneziju. 

Njih dvije su optužene da su otrovale Kim Jong-nama tečnom hemikalijom na aerodromu u Kuala Lumpuru u februaru 2017. 

Ljudi koji stoje iza zavjere da se ubije Kim Jong-nam “iskoristili su je i izmanipulirali da izvrši njihove zle zamisli”, rekao je sudiji glavni advokat odbrane Hisyam Teoh Pon Teik prije presude. 

Ubistvo je pokrenulo veliku diplomatsku krizu. Četiri osobe iz Sjeverne Koreje koje su osumnjičene da stoje iza napada pobjegle su iz Malezije na dan ubistva Kim Jong-nama, te su Huong i Asiyah ostale dvije jedine zatvorene osobe povezane sa krivičnim djelom.

Izvor: Al Jazeera i agencije