U Karakasu ponovo protesti zbog nestašice struje

Venecuela je zapala u duboku političku i ekonomsku krizu (EPA)

Predsednik Venecuele Nicolas Maduro objavio je 30-dnevni plan štednje električne energije zbog nestanaka struje širom zemlje, javlja AP.

Istovremeno, kako prenosi TASS, list Nacional objavio je da je dvoje ljudi primljeno u bolnicu s ranama od vatrenog oružja, pošto su naoružane osobe u civilnoj odeći otvorile vatru na učesnike u antivladinom protestu u kvartu Libertador u prestonici Karakasu.

Ruska agencija navodi da se na fotografijama sa mesta napada vide dvojica muškaraca, od kojih jedan nosi nešto što podseća na pušku, a drugi pištolj.

Venecuelanski dnevnik je za nasilje optužio nezvanične organizacije građana poznate pod zajedničkim nazivom “Kolektivo” koji pruža podršku aktuelnoj vladi u Karakasu.

U prestonici i drugim gradovima ponovo su održani protesti zbog dugotrajnih nestanaka struje.

Nestašice već tri sedmice izazvaju velike probleme u korišćenju javnih usluga, naročito u školstvu i trgovini, što povećava nezadovoljstvo vlašću predsednika Nicolasa Madura.

Demonstranti, od kojih su neki nosili kamenje i imali pokrivena lica, palili su gume i debla u središtu Karakasa, tražeći da Maduro poboljša stanje u zemlji.

Bez vode i struje

“Borimo se za vodu i struju, dvadeset i nešto dana smo bez vode”, rekao je Yofre Gomez, tridesetdvogodišnji ulični prodavač.

“Oni uključe struju na dva sata, zatim je isključe po noći, a onda dolazi idući dan na sat i pol, pa ponovno nestaje – umorni smo od ovoga”, rekao je.

AP prenosi da je venecuelanski predsednik Maduro, ispred čije palate je održan jedan od ovih protesta, objavio da će 30-dnevni plan za štednju struje pomoći zemlji da se izbori sa nestancima električne energije zbog kojih je takođe došlo do prestanka snabdevanja vodom i prekinute su komunikacije.

Vlada je ponudila različita objašnjenja nestanka struje, od američkih kibernetičkih napada do snajperista povezanih s opozicijom koji uzrokuju požare u ključnoj hidroelektrani.

Navodi se da je Maduro tokom govora emitovanog na nacionalnoj televiziji upozorio da ne sme biti nikakvih nereda zbog nestanaka struje i poručio da “kolektivosi” i druge provladine organizacije treba da održavaju red u Venecueli.

Američka agencija navodi da tokom protesta na koje je pozvao opozicioni vođa Juan Guaido u većini slučajeva nije bilo intervenicije policije, ali su se “kolektivosi” ponegde pojavljivali na motorima i pretili demonstrantima.

Izvor: Agencije