Stoltenberg: NATO je najjača alijansa u historiji

'Važno je osigurati da su pripadnici ISIL-a poraženi', rekao je Stoltenberg (EPA)

Sjeverna Amerika i Evropa napravili su najjači savez u historiji, izjavio je u ponedjeljak, povodom 70 godina od formiranja Sjevernoatlantske alijanse – NATO, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“Tokom 70 godina veza između Sjeverne Amerike i Evrope, od NATO je napravljena najjača Alijansu u historiji. U nepredvidljivom svijetu, mi radimo svaki dan kako bi spriječili konflikte i očuvali mir za približno milijardu ljudi”, kazao je on.

Generalni sekretar NATO-a je najavio kako će ministri 29 članica 3. i 4. aprila biti u Washingtonu, kako bi obilježili sedam decenija postojanja Alijanse.

Odnosi sa Rusijom

Tim povodom Stoltenberg će se sastati s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom i održati govor tokom zajedničkog sastanka američkog Kongresa i ministara NATO članica.

“To će biti prilika da se proslavi 70 godina mira i prosperiteta za naše nacije, ali i mogućnost da se zajednički pogleda ka budućnosti”, poručio je on pred put u Washington.

Generalni sekretar NATO-a kaže kako će ministri na sastanka u američkoj prijestolnici razmotriti slijedeće korake u odnosima sa Rusijom u svjetlu kršenja Ugovora o nuklearnim raketama srednjeg dometa – INF i krize u oblasti Crnog mora.

“Rakete koje Rusija raspoređuje sve nas čine manje sigurnim”, ocijenio je.

On je upozorio kako je NATO zabrinut i zbog “agresivnog modela” ponašanja Moskve, uključujući njene akcije protiv Ukrajine, te najavio učešće NATO brodova u vojnoj vježbi u Crnom moru.

Naveo je kako će ministri država članica NATO-a u Washingtonu razgovarati i o borbi protiv terorizma i postizanju političkog dogovora u Afganistanu.

“Načinili smo veliki napredak u borbi protiv [oružane grupe] Islamske države Irak i Levant . ISIL. Milioni ljudi su oslobođeni represije, a ISIL više nema ni teritorijalno uporište”, poručio je generalni sekretar NATO-a.

Više investicija u odbranu

Sastanak NATO u Washingtonu završava se diskusijom o podjeli odgovornosti unutar Alijanse, koja se prvenstveno odnosi na doprinose u oblasti finasiranja odbrane.

“Poslije godina smanjivanja budžeta, sada ga širimo. Već četiri uzastopne godine vidimo rast investiranja u odbranu. Od 2016. godine evropski saveznici i Kanada dodali su 41 milijardu dolara svojim budžetima za odbranu. Do kraj slijedeće godine to će porasti na 100 milijardi dolara”, kazao je Stoltenberg.

On je najavio više investicija u raketne sisteme, dronove, avione, vojnu infrastrukturu i mobilnost.

Govoreći o odnosima NATO-a i SAD-a, Stoltenberg je rekao kako, bez obzira na spekulacije, Alijansa ima “nepodijeljenu podršku” američkog predsjednika i Kongresa, što se, prema njegovim riječima, odgleda i u sve većem prisustvu američkih snaga u Evropi.

“Ne mogu zamisliti jači signal posvećenosti SAD-a evropskoj sigurnosti od slanja sve više trupa u Evropu”, zaključio je on.

Izvor: Agencije