Šefovi diplomatija NATO-a 3. i 4. aprila u Washingtonu

Jens Stoltenberg je kazao kako današnji sigurnosni izazovi zahtijevaju zajedničke napore i partnerstvo (Anadolija)

Ministri vanjskih poslova 29 zemalja NATO-a okupit će se u Washingtonu kako bi obilježili 70 godina postojanja Saveza, javlja Anadolija.

Ministri vanjskih poslova okupit će se 3. i 4. aprila i razgovarati o Rusiji, Afganistanu, ali i borbi protiv terorizma.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je obraćanje u ime Saveza prvog dana sastanka.

Dodao je kako će se saveznici u srijedu sastati u Mellon Auditoriumu, gdje je 1949. godine potpisan Sjevernoatlantski ugovor, te da će to biti prilika za obilježavanje “mira i stabilnosti koji traju 70 godina”.

U četvrtak će ministri vanjskih poslova razgovarati o odnosima s Rusijom.

Napetosti u Azovskom moru

Stoltenberg je podsjetio kako Rusija nastavlja kršiti Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa – INF.

“Rusija se ne obazire na naše pozive da ispunjava obaveze propisane sporazumom. Vremena je sve manje i razgovarat ćemo o koracima koje će NATO poduzeti”, rekao je Stoltenberg.

Istakao je kako je NATO zabrinut zbog sve agresivnijeg stava Rusije i da će na sastanku biti razgovarano i o napetostima u Azovskom moru.

Stoltenberg je kazao kako očekuju da će saveznici poduzeti mjere koje će dovesti do povećanja svjesnosti o situaciji u Crnom moru i povećati podršku Gruziji i Ukrajini.

Najavio je i razgovore o borbi protiv terorizma, a u tim okvirima i situaciji u Afganistanu.

Veća ulaganja u odbranu

Podsjetio je na borbu protiv organizacije Islamska država Irak i Levant – ISIL te dodao kako Savez, putem misije u Iraku, radi na sprečavanju povratka ove grupe.

Stoltenberg je rekao kao će ministri vanjskih poslova razgovarati i o sredstvima koja se izdvajaju u odbrambene svrhe.

Dodao je kako su NATO saveznici počeli više i bolje ulagati u odbranu.

“Ipak, trebamo uraditi još više i ne izgubiti polet koji smo uhvatili”, kazao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije