Pompeo: S Pjongjangom po principu ‘korak naprijed, korak nazad’

Kim Jong-un mi je dao obećanje da će provesti denuklearizaciju, rekao je Mike Pompeo (EPA)

Iako nije nagovijestio bilo kakav vremenski rok za pregovore o okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje, državni sekretar SAD-a Mike Pompeo je izjavio da će se ti pregovori odvijati u maniru “korak naprijed, korak nazad”.

“Predsjednik [SAD-a Donald ] Trump je jasno kazao da nema vremenskog ograničenja, da će ovo ići po principu ‘jedan korak naprijed, jedan korak nazad’. Znam da smo napredovali. [Sjevernokorejski lider] Kim [Jong-un] mi je dao obećanje, obećao je i predsjedniku Trumpu, da će provesti denuklearizaciju [Korejskog poluotoka]. Naš zadatak sada je da vidimo kako ćemo to uraditi”, rekao je on, prenosi agencija Jonhap.

Pompeo nije želio predvidjeti koliko dugo će pregovori trajati, ali smatra da će jake međunarodne sankcije vlastima Sjeverne Koreje dati podsticaj da se proces ubrza.

Samit bez sporazuma

“U najboljem interesu Amerike je da se ovo riješi što je prije moguće”, kazao je Pompeo.

“Nadam se da će se lideri sastati u narednim mjesecima, kako bismo mogli da načinimo prvi korak ili značajan veliki korak prema denuklearizaciji.”

Agencija ističe da su pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje završili u ćorsokaku nakon februarskog samita Trumpa i Kima u Vijetnamu, kada nije postignut nikakav sporazum.

Izvor: Agencije