Izrael planira naseliti 250.000 doseljenika na okupirani Golan

Golanska visoravan
Izrael je okupirao dvije trećine Golanske visoravni tokom šestodnevnog rata 1967. godine (EPA)

Izraelska Vlada planira doseliti blizu 250.000 Izraelaca na okupiranu sirijsku Golansku visoravan tijekom idućih 30 godina, najavio je u ponedjeljak izraelski javni emiter programa IBA.

Izvještaj je uslijedio tjedan nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da priznaje Golansku visoravan kao “izraelski teritorij”.

Kako navodi IBA, izraelski plan, također, uključuje izgradnju dva nova isključivo židovska naselja na Golanu, zajedno s tisućama novih stambenih jedinica i planiranim prometnim i turističkim projektima u regiji.

Na Golanskoj visoravni je blizu 50.000 ljudi, od kojih su 22.000 izraelski doseljenici, sudeći po službenim izraelskim brojkama.

Dugo lobiranje u Washingtonu

Izrael je dugo lobirao u Washingtonu da prizna njegove pretenzije nad strateškim platoom, ali su se prethodne američke administracije suzdržavale od toga, prenosi Anadolija.

Izrael je okupirao dvije trećine sirijske Golanske visoravni tijekom šestodnevnog rata 1967. godine, a aneksiju te regije je proglasio 1981. godine.

Prema međunarodnom pravu, Golanska visoravan ima status konfliktom okupiranog teritorija.

SAD se, zbog svoje odluke o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, našao na udaru kritika Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i negativnih reakcija brojnih zemalja.

Izvor: Agencije