U Jemenu sedmično 100 ubijenih ili ranjenih civila

Zapanjujućih 30 posto civila je ubijeno ili ranjeno u njihovim domovima (Reuters)

Gotovo stotinu civila je ubijeno ili ranjeno svake sedmice u Jemenu prošle godine, a djeca su peti dio ukupnog broja žrtava, navode Ujedinjeni narodi.

Prema izvještaju koji je objavila Agencija UN-a za izbjeglice – UNHCR, tokom 2018. godine je zabilježeno više od 4.800 ubistava i ranjavanja civila.

UNHCR navodi da je u tom periodu poginulo 410 djece, a ranjeno ih je 542.

Oslanjajući se na javno dostupne podatke za svoj izvještaj, agencija je napomenula da je gotovo polovina žrtava – 48 posto – zabilježena u gradu Hodeidah, čija strateška luka je bila mjesto žestokih borbi između pobunjenika iz pokreta Husi i boraca koje podržava Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, odnosno oružanih snaga koje podržavaju jemensku Vladu.

‘Zastrašujuća ljudska cijena sukoba’

Podaci UN-a, također pokazuju da je zapanjujućih 30 posto civila ubijeno ili ranjeno u njihovim domovima, dok su civili bili meta i tokom putovanja na cestama, tokom rada na farmama ili drugim civilnim mjestima.

“Izvještaj oslikava zastrašujuću ljudsku cijenu sukoba”, rekao je Volker Turk, pomoćnik visokog komesara UN-a za izbjeglice.

“Civili u Jemenu nastavljaju se suočavati s ozbiljnim rizikom po njihovo zdravlje, dobrobit i osnovna prava. Izloženi dnevnom nasilju, mnogi žive u stalnom strahu i pate se u sve gorim uvjetima, očajnički se okreću štetnim mehanizmima za preživljavanje.”

Unatoč žestini sukoba, novinari i humanitarne agencije su često navodili cifru od 10.000 ubijenih civila u sukobu.

Taj broj je zasnovan na ciframa koje je objavio UN u augustu 2016. godine.

Međutim, prema Projektu podataka lokacija oružanih sukoba i događaja – ACLED, najmanje 60.223 ljudi je ubijeno od januara 2016. godine, devet mjeseci nakon što je Saudijska Arabija pokrenula ogromnu zračnu kampanju kako bi podržala snage koje se bore protiv Husa.

Na rubu glasi 14 miliona ljudi

Ta brojka ne uključuje smrti izazvane bolestima ili neuhranjenošću, dok humanitarne organizacije, poput Save the Children, procjenjuju da je gotovo 85.000 djece umrlo od gladi.

Rat je godinama u zastoju, gdje koalicija i jemenske snage nisu u stanju istjerati pokret Husi iz prijestolnice Sane i drugih urbanih centara.

Borbe i ekonomski kolaps koji je uslijedio također su izazvali najhitniju humanitarnu krizu na svijetu, gdje je 14 od 29 miliona stanovnika osiromašene zemlje na rubu gladi.

Cijena hrane od 2015. godine porasla u prosjeku za 68 posto, navodi UN, dok je cijena potrepština poput benzina, dizela i plina za kuhanje porasla za najmanje 25 posto tokom prošle godine.

Izvor: Al Jazeera