Trump optužio Demokratsku stranku da je protužidovska

Omar je bila jedno od troje onih su se tokom glasanja izjasnili kao suzdržani (EPA)
Omar je bila jedno od troje onih su se tokom glasanja izjasnili kao suzdržani (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump optužio je u petak Demokratsku stranku da je postala “protužidovska”, nakon burnih rasprava koje je potaknula izjava muslimanske zastupnice o američkoj potpori Izraelu.

Zastupnički dom, u kojemu su demokrati u većini, prihvatio je u četvrtak rezoluciju u kojoj se osuđuje govor “mržnje”, ali se posebno ne osuđuju izjave Ilhan Omar, jedine pokrivene kongresnice.

Čelnik Bijele kuće, koji je zaredao s napadima na tu mladu zastupnicu Minnesote, čije su izjave potaknule napetosti među demokratima, nazvao je glasovanje “sramotom”.

Optužbe i pobuna zastupnika

“Demokrati su postali protuizraelska stranka, postali su protužidovska stranka, i to je žalosno”, rekao je u Trump u vrtu Bijele kuće, nakon čega je otputovao u Albamu, saveznu državu na jugu koju su poharala silovita tornada, prenosi Hina.

Ilhan Omar, jedna od prvih dviju muslimanki u američkom Kongresu, osudila je što neki lobiji promiču “odanost [zastupnika] stranoj zemlji”, smjerajući na AIPAC, moćni proizraelski lobi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na to su se podigli mnogi glasovi, koji su osudili izjave koje, ističu, podsjećaju na stereotipe o navodnoj “dvostrukoj lojalnosti” Židova koji tobože nisu “odani” zemlji u kojoj žive.

Demokratski čelnici su, reagirajući na polemiku, prvo pustili u optjecaj rezoluciju o antisemitizmu, ali su se zastupnici pobunili govoreći da je Ilhan Omar navodno posebno na meti jer je žena, Afroamerikanka i muslimanka.

Diskriminacije muslimana i manjina

U tekstu o kojemu je postignut konsezus i koji je u četvrtak prihvaćen velikom većinom, osuđuje se antisemitizam, ali i diskriminacija muslimana te “nesnošljivost prema bilo kojoj manjini”.

Oštro osudivši antisemitizam, senator i kandidat na predsjedničkim izborima 2020. godine Bernie Sanders, koji je Židov, stao je u obranu Omar.

“Ne smijemo poistovjećivati antisemitizam i legitimnu kritiku [izraelski premijer, Benjamin] Netanyahuove desne Vlade”, rekao je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO